Direct naar artikelinhoud
Nederland

Was er daadwerkelijk terreurdreiging tijdens het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven?

Politie houdt een oogje in het zeil tijdens het concert van Guus Meeuwis in het PSV-stadion. De veiligheidsmaatregelen werden opgeschroefd naar aanleiding van een incident met een mogelijk geradicaliseerde man.Beeld ANP

Terreurdreiging in Eindhoven, rond één van de Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis? "De politie is vanavond vanwege een verdachte situatie in centrum van Eindhoven met veel eenheden in de stad aanwezig", luidde de alarmerende tweet die de politie Oost-Brabant vrijdagavond laat verstuurde. Wat was er aan de hand?

Omstreeks 20.15 uur houden politieagenten een 29-jarige Amsterdammer aan die zich verdacht gedraagt bij één van de ingangen van het Philipsstadion, waar het concert net begonnen is. Hij heeft geen kaartje voor het concert en staat te filmen. Hij heeft geen duidelijke verklaring waarom. Hij blijkt bovendien bekend te zijn bij de politie in verband met 'radicalisering'.

Twitter bericht wordt geladen...

De man wordt naar het politiebureau gebracht en verhoord. Uit voorzorg besluit de politie ruim een uur later 'op te schalen'. Want onduidelijk is wat de 'geradicaliseerde' verdachte daar deed en of hij mogelijke handlangers in de stad heeft. Misschien waren het wel voorbereidingshandelingen voor een terroristische aanslag?

Om 21.38 uur slaat de politie alarm op P2000, onderdeel van het C2000-alarmeringsnetwerk van de hulpdiensten. "Alarm SGBO Politie Oost-Brabant: opkomen ivm CTER Guus Meeuwis", luidt de tekst. SGBO staat voor Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. CTER is de afkorting van Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. Het is een algemeen commando die extra politie-eenheden vanuit de regio en van buiten de regio naar hartje Eindhoven dirigeert.

Hoeveel extra agenten zijn opgeroepen, wil de politie niet zeggen. Bij het Philipsstadion wemelt het tegen 11 uur 's avonds van de politie. Maar ook op het centraal station zijn veel agenten paraat. Zelfs motoragenten dragen zichtbaar kogelwerende vesten over hun uniform. De politie zet enkele straten rond het stadion af. Een politiehelikopter cirkelt continu boven het stadion.

Concert verlengd

De politie verzoekt het management van Guus Meeuwis om het concert te verlengen. "We wilden wat tijd hebben om de situatie in de stad te monitoren", aldus een politiewoordvoerder. "We kregen het verzoek om het concert met een aantal nummers te verlengen en de mensen nog even bij ons te houden. Dat hebben we gedaan", aldus het management van Meeuwis. Ook wordt besloten het afsluitende vuurwerk achterwege te houden.

In het stadion zelf beginnen sommige fans ook door te krijgen dat er iets aan de hand is, vooral via appjes en sms'jes die ze van buiten krijgen van vrienden en familie. In het stadion merken ze daar niets van. Wel valt hen op dat het concert zo lang doorgaat en dat Guus sommige liedjes dubbel zingt, zoals 'Geef mij nu je angst' en 'Ik tel tot drie'. Maar dat vinden de echte fans natuurlijk helemaal niet erg. De sfeer zit er goed in.

"In het stadion is er geen sprake geweest van een dreiging", verklaart het management later. "Kom veilig thuis mensen", zo besluit Guus het concert. Pas als de bezoekers buiten komen, zien ze de grote politiemacht rond het stadion. Van onrust of paniek is geen moment sprake. Sommige fans lopen gewoon de liedjes van Guus te zingen, terreurdreiging of niet. "De toeschouwers hebben het stadion rustig verlaten", aldus de politie.

Risico uitsluiten

Na middernacht laat de politie weten dat de situatie onder controle is en dat ze "de sterkte geleidelijk gaat afbouwen". In een persverklaring wordt een uur later meer uitleg gegeven. "Er was geen concrete dreiging", zo wordt gemeld. De politiewoordvoerder zaterdag: "Om ieder risico uit te sluiten wilden we met veel politie aanwezig zijn in de stad."

De politie heeft vrijdagavond bewust weinig informatie naar buiten gebracht - alleen over een verdachte situatie en verhoogde paraatheid.

"Het was onduidelijk wat er zich precies afspeelde", aldus de woordvoerder. "We wilden geen paniek veroorzaken. In het stadion zaten 33.000 mensen."

Zaterdag wordt de 29-jarige verdachte, die nog steeds vastzit, verhoord. In het lopende onderzoek heeft de politie ook enkele andere mensen verhoord. "Er is geen reden voor een verhoogd dreigingsniveau", aldus de politie. In de loop van zaterdagmiddag maakt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma na overleg met politie en Openbaar Ministerie bekend dat de concerten van Guus Meeuwis tot en met dinsdag gewoon door kunnen gaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Extra beveiliging

"Op basis van de beschikbare informatie vinden we dat nu verantwoord", aldus Jorritsma. "Vanzelfsprekend is er wel politieaandacht en zijn er veiligheidsmaatregelen rond het stadion en in de stad. Het publiek moet daarom rekening houden met langere wachttijden bij het stadion. Het helpt als mensen niet te veel jassen en tassen meenemen."

Inmiddels raakte ook bekend dat de Nederlandse politie in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Belgische-Nederlandse grens bij Valkenswaard een auto heeft aangehouden met vijf Belgische inzittenden. Er is volgens een politiewoordvoerder geen direct verband met de 29-jarige Amsterdammer die vrijdagavond in Eindhoven werd opgepakt.