Vijf jaar cel voor mensenhandel: 25 Afghanen in kleine kooi in vrachtwagen

Vier mannen zijn veroordeeld tot vijf jaar cel en 96.000 euro boete voor de smokkel van 25 Afghanen. De vluchtelingen werden in een kleine kooi in een vrachtwagen gepropt.

jbs

De Antwerpse federale gerechtelijke politie was getipt over het transport. Ze hield de vrachtwagen op 8 maart 2016 tegen toen hij wegreed uit de carwash van Aropan S. (25) en Ravinder B. (39) in de Rijkmakerslaan in Essen.

In de laadruimte trof de politie achter een lading uien een houten kooi van negen kubieke meter aan. De kooi was behalve een luchtgat volledig dichtgetimmerd. Er zaten 25 mensen op elkaar gepropt. Jong en oud, mannen en vrouwen, van 3 tot 88 jaar oud, allemaal sikhs afkomstig uit Afghanistan.

25.000 dollar

Roemenen Nicolae N. (33) en Zenobiu C. (45), die in de cabine van de vrachtwagen zaten, waren van plan om de groep Afghanen naar Groot-Brittannië te voeren. Zij werden opgepakt, net als de uitbater en zaakvoerder van de carwash. Een van de slachtoffers vertelde dat hij 25.000 dollar had betaald om samen met twee gezinsleden naar Groot-Brittannië te kunnen. Hij had daarvoor zijn zaak verkocht. De politie berekende dat de smokkelaars 209.000 dollar hadden opgestreken met het transport.

De rechtbank veroordeelde Aropan S. en Ravinder B. uit Essen respectievelijk tot vijf jaar cel en vier jaar cel, waarvan de helft effectief. Voor chauffeurs Nicolae N. en Zenobiu C. werd telkens vier jaar cel, waarvan de helft effectief, uitgesproken. Alle vier de beklaagden moeten 96.000 euro boete ophoesten. Aropan S. en Ravinder B. hadden alleen bekend dat ze gevraagd werden om de vrachtwagen in hun carwash te stallen. Ze hadden er geen geld voor gekregen en beweerden van de smokkel zelf niets te weten. De kooi werd nochtans wel in de carwash in elkaar gezet. Ook de Roemeense chauffeurs beweerden niet op de hoogte te zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen