KAART. Honderdduizenden Antwerpse gezinnen moeten gasaansluiting laten aanpassen

Nederland stopt vanaf 2024 tot 2030 geleidelijk met de levering van gas op Belgisch grondgebied. Ruim 1,6 miljoen aansluitingen, vooral in de provincie Antwerpen, dienen daarom gecontroleerd of aangepast te worden.

Paul Verbraeken

Reeds in 2012 liet Nederland zijn cliënten in België, Noord-Frankrijk en Duitsland weten dat zijn gasvoorraad stilaan uitgeput raakt. De aardbevingen in Groningen kwamen daar nog bovenop. Daarom kan Nederland vanaf 2030 niet langer gas leveren aan ons land.

Zo’n 1,6 miljoen Belgische aansluitingen gebruiken Nederlands gas. Die zitten volledig geconcentreerd in de provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Brussel en een deeltje van Limburg. In Vlaanderen gaat het om 860.000 Eandis-klanten en 135.000 klanten van Infrax.

Omschakelingsplan

De Belgische regering heeft aan Synergrid, de federatie van netbeheerders, de opdracht gegeven om een omschakelingsplan uit te werken zodat ten laatste in 2030 alle installaties van gebruikers van Nederlands gas nagekeken en/of aangepast zullen zijn.

De reden van die gigantische operatie is dat het Nederlandse gas, of ‘L-gas’, waarvan we sinds 1966 gebruikmaken, een andere samenstelling heeft. In de rest van het land – en in de provincie Antwerpen ook de (Wase) gemeente Zwijndrecht – gebruikt men het iets krachtigere ‘H-gas’, dat vooral uit Noorwegen, Qatar en Groot-Brittannië komt. L-en H-gas zijn niet compatibel.

Alle installaties controleren

Daarom moet heel het L-net lichtjes aangepast worden en moeten vooral alle installaties gecontroleerd en gekeurd worden. Om tegen 2030 klaar te zijn, dient volgens het “indicatief plan van aanpak” van Synergrid dan ook snel begonnen. Dit jaar werd Houthalen al als pilootproject uitgetest. In de provincie Antwerpen zouden Brasschaat, Essen, Kalmthout en Wuustwezel als eersten in 2019 omturnen.

Volgens de krant Le Soir zou heel de operatie zowat 700 miljoen kosten, met vooral 250 miljoen voor de thuiscontroles. “De vraag zal zijn wie dat gaat doen”, zegt Bérénice Crabs bij Synergrid. “Maar dat is een politieke beslissing.”

In principe zijn alle apparaten van na 1978 geschikt. Een specialist verwacht nochtans vooral problemen met moderne, goedkopere condensatieketels als die in Nederland werden gekocht.

Bekijk op onderstaande kaart wanneer uw gemeente zou omschakelen:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER