Direct naar artikelinhoud
Interview

Timmers: "Om 6 uur op en trainen, nu weet ik waarom"

Pieter Timmers is nog niet bekomen van zijn zilveren zwemmedaille in Rio

The day after. Pieter Timmers (28) daagt op aan de ingang van het olympisch dorp zonder ook maar één minuut slaap. Onmogelijk door het pure geluk, de adrenaline en de emoties na zijn zilver op de 100 meter vrij. 'Raar dat 47 seconden zo een verschil kunnen maken.'

Zijn verloofde Elle De Leeuw - op 3 september trouwen ze - wacht aan het olympisch dorp vol spanning op Pieter Timmers. Na zijn historische olympische race hebben ze elkaar wel gezien, maar de nacht moesten ze nog apart doorbrengen. Stipt op de afspraak verschijnt hij. Een innig moment kunnen ze niet alleen delen: camera's en pers registreren hun kus. Zijn medaille draagt Timmers als een troetelkind bij zich.

Heb je met je medaille in bed geslapen?
Pieter Timmers: "Neen, ze lag ernaast. Maar ik heb geen oog dichtgedaan. Ik heb geprobeerd te slapen en ben op bed gaan liggen, maar het lukte niet. Ik kreeg zoveel berichtjes, misschien meer dan duizend tweets. Alsof half België me proficiat wou wensen. Mensen zeiden me dat ze 's nachts opgestaan waren en de race tien keer herbekeken hadden. Dat is leuk."

Besef je nu al wat je gedaan hebt?
"Tja, als je met je rug op bed ligt, dringt het wel door: ik ben tweede op de Olympische Spelen. Ongelooflijk. Het is bizar. Hier heb ik altijd naar toegeleefd, en toch kan ik het nog niet helemaal vatten."

Je hebt altijd gezegd dat dit je grote doel was.
"Ja, en toch. Toen ik aantikte, kon ik het niet geloven. Die 'twee' op het bord voor mijn naam. Ik moest drie keer kijken of het klopte. Toen ik de vorige dagen met de jongens op tv volgde hoe atleten reageerden toen ze een medaille wonnen, leken die precies niet zo blij. Ik dacht bij mijzelf dat ik bij een medaille zou rondspringen als een Teletubbie, en toch gebeurde dat niet. Ik moest nadenken of ik niet droomde. Een minuut voor de race heb ik niets, en 47 seconden later ben ik ineens viceolympischkampioen."

Pieter Timmers met zijn zilveren plak.

Straf dat je in de belangrijkste race van je leven, met alle druk op jou, voor het eerst onder de grens van 48 seconden duikt.
"Echt, ik voelde meer druk in de halve finale dan in de finale zelf. Ik voelde me heel goed en wist dat ik fysiek overschot had. Mijn vorige races draaiden heel soepel en ik kon hard versnellen. Zo startte ik met veel vertrouwen."

Je overtroefde McEvoy, die dit jaar nog de tweede snelste tijd ooit zwom. Je was sneller dan olympisch kampioen Adrian en wereldkampioen Zetao haalde zelfs de finale niet.

"McEvoy zal gekraakt zijn onder de druk. Na zijn tijd van 47.04 in de trials keek iedereen naar hem. En dat Ning Zetao er niet bij was, vond ik ideaal: geen Chinezen of Russen in de finale."

'Ik heb hier heel hard voor getraind. Ik wist dat ik in de finale in de laatste meters nog de turbo kon aanzetten'
Pieter Timmers

Je bent pas de vijfde Belgische zwemmer met een olympische medaille: bewijst dat hoe moeilijk het is?
"Ja, ik heb dat ook gelezen. Het is wel zot. Raar dat er maar vijf Belgen in gelukt zijn."

Veel mensen waren sceptisch over je medaillekansen. Bij de gokkantoren stond je zelfs 81 tegen 1 genoteerd.
(lacht) "Ik had beter wat spaargeld op mezelf ingezet, maar dat is verboden zeker? Misschien dat er nu redelijk wat mensen rijk zijn door mij. Maar ik wist dat dit mogelijk was. Op het WK in Kazan (in 2015, BF/VH) zwom ik al heel goed en voelde ik dat ik nog sneller kon. Ik bleef erin geloven en heb hier heel hard voor getraind. Ik wist dat ik in de finale in de laatste meters nog de turbo kon aanzetten."

Heb je jezelf vroeger dan tekortgedaan?
"Nee, ik ben er steeds voor gegaan. Maar het is moeilijk om mentaal altijd zo sterk te staan. In Londen had ik dat niet, maar om een andere reden. Ik denk dat ik in grote kampioenschappen altijd redelijk veel zelfvertrouwen had. Ik weet wat ik kan. Maar alles moet goed zitten.

De reactie van Olympisch kampioen Pieter Timmers vlak nadat hij zijn resultaat afleest.

"Voor deze finale heb ik mezelf zo weinig mogelijk druk opgelegd. Fysiek zijn de anderen misschien nog sterker, want ik ben niet de beste starter en keerpuntmaker, maar ik ben wel een van de snelste zwemmers en was mentaal super."

Hoe groot is de rol van Ronald Gaastra, je coach?
"We hebben het als duo geflikt. We zouden allebei op het podium moeten staan. Ik herinner me ook moeilijke momenten. Waarom doe ik het? Of kan het niet met minder training? Maar de coach stippelt een plan uit en ik had dat doel voor ogen. Nu weet ik waarom ik altijd om 6 uur moest opstaan om te trainen."

Hoe heeft Gaastra je beter gemaakt?
"Fysiek liep het als een trein. Hij heeft me volledig klaargestoomd, gaf me vertrouwen en zorgde voor een goede omkadering met een diëtiste en een psycholoog."

Bewijst deze medaille dat je gelijk had om de reeksen van de estafette 4x200 meter vrij niet te zwemmen, ondanks alle heisa?
"Maar die beslissing was al een halfjaar op voorhand genomen. Ik liet ook mijn 200 meter vrij vallen voor de estafette 4x100. Ik heb altijd gezegd dat ik de 4x200 meter 's middags niet zou zwemmen, dus ik begrijp de commotie niet."

'Ik heb altijd gezegd dat ik de 4x200 meter 's middags niet zou zwemmen, dus ik begrijp de commotie niet'
Pieter Timmers

Vanuit België kwam kritiek. Op sociale media luidde het dat je een egoïst was.
"Ja, gelukkig zei Ronald dat ik de sociale media links moest laten liggen. Ik begrijp het echt niet. Ik heb op voorhand gecommuniceerd en op tafel geklopt dat er al lang een plan had moeten zijn. Er is niet geluisterd. Integendeel, ze vonden het verkeerd dat ik mijn mond opentrok."

Wie zijn 'ze'?
"Het kamp-Wachtebeke (doelt op coach Rik Valcke en Louis Croenen, BF/VH). Ze schoven de beslissing steeds voor zich uit. Rik en Louis vonden het blijkbaar logisch te wachten en de estafetteploeg tot maandagavond in onwetendheid te laten. Ik had zelfs begrip dat Croenen de 4x200 meter niet zou zwemmen omdat hij de finale 200 meter vlinder gehaald heeft. Maar dan zegt hij wel: 'Ik zwem als ook Pieter 's ochtends zwemt.' Daar volg ik niet langer. Dat is tegenstrijdig, want eerst was gezegd dat hij niet zwom omdat hij de finale 200 vlinder binnen had.

"Ik heb altijd gezegd dat ik de reeksen van de 4x200 niet zou zwemmen. Ik zei ook dat de ploeg zonder mij de finale kon halen. En dat hebben ze bewezen. Als je een beetje rekent, kom je perfect aan de tijd om je te plaatsen. Het scenario dat Croenen dan 's ochtends terugkomt op zijn beslissing is natuurlijk niet ideaal, want de jongens hadden slecht geslapen. En ikzelf ook, ik heb me ook druk gemaakt en ben met hoofdpijn opgestaan."

De ontgoocheling in de estafetteploeg is enorm. Verwijten ze jou iets?
"Ik kan alleen zeggen dat ik altijd duidelijk was: ik ging 's ochtends niet zwemmen. Ik begrijp hun ontgoocheling, maar vind het jammer dat ze dan uit de lucht komen vallen of zeggen dat het belachelijk is wat gebeurd is. Ze wisten dat die kans bestond."

Dit waren je laatste Spelen en je wil volgend jaar stoppen. Kan dit zilver je beslissing veranderen?
"Ik ga sowieso nog een jaar door, vooral ook voor de estafette. Het komend jaar ga ik wel anders invullen. Ik ga geen tien zwemtrainingen per week meer doen. Ik wil ook mijn eigen zaak opstarten, iets in de horeca."