"Te grote overwinning is slecht voor de democratie"

In Frankrijk hebben de verliezers bij de parlementsverkiezingen hun nederlaag toegegeven. De conservatieven en de socialisten zijn bezorgd over de democratie als de partij van Macron haar resultaat bevestigt in de tweede ronde. De conservatieven en het extreem-rechtse Front National hopen nog op de tweede ronde, het FN maakt zich daarnaast zorgen over de vele onthoudingen.
AFP or licensors
Stembiljetten worden geteld in Châteulin, in het westen van Frankrijk.

De Franse conservatieven van Les Républicains, die met  21,5 procent op de tweede plaats komen, na de partij van Macron die meer dan 32 procent haalt, noemen het resultaat teleurstellend. Gewezen minister François Barroin zei wel dat hij verwacht dat de partij in de meeste kieskringen zal kunnen deelnemen aan de tweede ronde. 

Barroin zei ook dat de politieke macht in Frankrijk niet geconcentreerd zou mogen zijn in de handen van een partij.

Jean-Christophe Cambadélis, de voorzitter van de socialistische PS, die met iets meer dan 10 procent een historische nederlaag lijdt, noemt de uitslag een "terugval zonder voorgaande" voor de PS en voor links in het algemeen. 

Ook Cambadélis maakt zich zorgen over de democratie. Volgens hem zal er geen ruimte zijn voor een democratisch debat in het parlement, als de partij van Macron in de tweede ronde de voorspelde historische overwinning behaalt.

"Het is niet gezond, noch gewenst dat een president die slechts 24 procent van de stemmen haalde in de eerste ronde en die in de tweede ronde enkel verkozen werd door de verwerping van extreem-rechts, zou kunnen profiteren van een monopolie in de nationale vertegenwoordiging", zo zei hij.

Extreem-rechts en links

Een van de vijf ondervoorzitters van het extreem-rechtse "Front National", Florian Philippot, noemde de uitslag van zijn partij teleurstellend.

Voorzitter Marine Le Pen gaf geen commentaar op het resultaat van haar partij, 13 tot 14 procent van de stemmen, maar zei dat het grote aantal onthoudingen - meer dan 51 procent - haar zorgen baarde. "Deze verkiezingen hebben geen enkel enthousiasme bij de Fransen opgewekt", zo zei ze en ze riep de "patriottische kiezers" op tot een "grote mobilisatie" voor de tweede ronde.

Le Pen zei ook te hopen dat haar partij in die tweede ronde in verschillende districten zal mee kunnen dingen naar de gunst van de kiezer.

Haar rivaal aan de linkerkant, Jean-Luc Mélenchon van het extreem-linkse "La France Insoumise", riep de kiezers dan weer net op om er voor te zorgen dat het Front National in de tweede ronde geen verkozenen binnen haalt.

Mélenchon vroeg de kiezers ook om niet "de volledige macht" aan president Macron te geven.

Het grote aantal onthoudingen toont voor Mélenchon dan weer dat er in Frankrijk "geen meerderheid is om de rechten van de arbeiders te vernietigen".

Meest gelezen