Dit moet u onthouden van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen

De Fransen zijn een maand na de presidentsverkiezingen opnieuw naar de stembus getrokken. Deze keer om een nieuw parlement te kiezen. Dit moet u onthouden van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

Inzet

Het belang van de parlementsverkiezingen is niet te onderschatten. Als de president een meerderheid haalt in het parlement, kan hij zijn programma makkelijk(er) uitvoeren.

De parlementsverkiezingen verlopen in twee rondes. Uitzonderlijk kan een kandidaat al in de eerste ronde verkozen raken, met name wanneer hij 50 procent van de stemmen haalt.

In veruit de meeste gevallen moeten de twee (of meer) best scorende kandidaten het in een beslissende tweede ronde tegen elkaar opnemen. Die tweede ronde vindt volgende week plaats.

Macron walst over alles en iedereen

De partij La République en Marche van president Emmanuel Macron haalt volgens de eerste resultaten van de eerste ronde ruim 30 procent van de stemmen. Heel wat van hun kandidaten stoten dus door naar de tweede ronde.

Dat zou Macron tot 450 van de in totaal 577 parlementszetels opleveren. Een zeer ruime absolute meerderheid dus, en dat voor een partij die tot enkele weken geleden formeel nog niet bestond.

Premier Edouard Philippe: "Volgende zondag (na de beslissende tweede ronde, nvdr.) zal het parlement het nieuwe gezicht van Frankrijk belichamen."

De PS wordt gedecimeerd, het Front National blijft erg klein

De centrumpartij van Macron haalt erg veel kiezers weg bij de traditionele partijen. De rechtse Republikeinen zouden nog tot 110 zetels kunnen halen. Maar de socialisten van de PS krijgen een ongeziene nederlaag te slikken: de socialistische groep in het Parlement zou volgens de projecties terugvallen van 291 naar maximum zo'n 30 zetels. Tekenend: voormalig presidentskandidaat voor de PS Benoît Hamon kon zich niet plaatsen voor de tweede ronde.

Het extreemrechtse Front National houdt ook een kater over aan deze eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Daar waar kopstuk Marine Le Pen het in de presidentsverkiezingen nog schopte tot de tweede ronde, haalt haar partij nu amper meer stemmen dan tijdens de parlementsverkiezingen van vijf jaar geleden. Het FN zou op basis van zijn percentage maar een vijftal zetels halen in het Parlement. Dat is zelfs niet genoeg om een fractie te vormen. Marine Le Pen lijkt wel af te stevenen op een persoonlijke overwinning.

De Fransen bleven massaal thuis

Belangrijke vaststelling: bij deze eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft ruim 51 procent van de stemgerechtigden géén stem uitgebracht. Dat heeft kennelijk vooral in het nadeel gespeeld van extreemrechts. Marine Le Pen hekelde in haar toespraak met name het Franse kiessysteem en ze riep de "patriottische kiezers" op tot een "grote mobilisatie" voor de tweede ronde. Maar ook de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon kon zijn succes van tijdens de presidentsverkiezingen niet doortrekken.

De opkomst voor de parlementsverkiezingen is al jaren tanende in Frankrijk. Maar deze keer was het historisch laag. Er wordt gezocht naar verklaringen. Zijn de Fransen verkiezingsmoe na de lange en slepende presidentsverkiezingen? Heeft de actualiteit in de rest van de wereld (aanslagen in het Verenigd Koninkrijk en het Klimaatakkoord) de campagne naar het achterplan verschoven? Gingen de Fransen er vanuit dat Macrons partij sowieso zal winnen? Of was het gewoon veel te mooi weer?

De eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen in 2,5 minuten

Meest gelezen