Direct naar artikelinhoud
antwerpen

Ook dit is de 'knip' in de Leien: vijver Antwerps stadspark krijgt het zwaar te verduren

De vijver van het Stadspark staat half leeg door de pompwerken van de heraanleg van de Leien.Beeld Bas Bogaerts

De gevreesde 'knip' in de Leien zorgt in de Antwerpse binnenstad voor heel wat verkeershinder. Maar ook elders heeft de ingreep gevolgen: de vijver van het Antwerpse stadspark staat op sommige plaatsen droog. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

De laatste maanden had de vijver het al moeilijk door de vele graaf- en wegenwerken in de buurt. De bemalingswerken, ook wel droogzuigingen genoemd, doen het grondwaterpeil op een werf dalen. Daardoor kunnen funderingen en constructies droog in de grond worden gebracht. 

Maar het heeft ook als gevolg dat het grondwaterpeil in de omgeving sterk daalt. Dat blijkt catastrofaal voor de vijver van het stadspark. Op sommige plaatsen staat hij al kurkdroog, en dat zal de komende weken nog erger worden. "Het peil zal blijven zakken tot aan het einde van de werken aan de Noorderlijn", reageert de stad Antwerpen. Die duren zeker nog anderhalf jaar.

Vissen

In de zomer van vorig jaar pompte de stad dagelijks nog 300.000 liter water in de vijver om de flora en fauna te redden, maar tevergeefs. Het water liep elke dag opnieuw weg, wat het een kostelijke zaak maakte. De vissen werden uit het water gehaald. Ook een buizenconstructie, die vanop de Leien water in de vijver pompte, bracht geen soelaas.