© jhs, belga

© Ludo marien

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Fons Duchateau spelt Kris Peeters de les

De uitbating van een dagcentrum voor daklozen zorgt voor heibel tussen CD&V en N-VA. Minister Kris Peeters (CD&V) wil niet dat de privé zich mengt in de uitbating. Schepen Fons Duchateau (N-VA) reageert verontwaardigd.

jvb

Oorzaak van de twist is de uitbating van dag- en inloopcentrum De Vaart voor daklozen. Dat werd eerst wel, daarna niet toegekend aan de privé-organisatie G4S Care. In tweede instantie blijft CAW de uitbating verderzetten, zei het onder andere voorwaarden.

Op ATV’s Wakker op Zondag stelde minister van Werk Kris Peeters en toekomstig lijsttrekker voor de CD&V in Antwerpen: “Ik betwijfel of de privé (in dit geval G4S Care, red.) de beste partij is om dat aan te pakken. Want privébedrijven moeten ook winst maken.” Hij verduidelijkte later nog: “Sociale non-profitorganisaties zijn meer aangewezen en kunnen ook de nodige efficiëntie aan de dag leggen.”

Inconsequent

Schepen Fons Duchateau (N-VA) wijst op de inconsequente houding van Kris Peeters. “Ik hoop dat Kris Peeters weet wat de meerderheid, met CD&V erbij, heeft beslist. Zowel de OCMW-raad als het college hebben het principe van projectoproepen goedgekeurd.”

Voor een goed begrip: er is een open oproep gelanceerd voor de uitbating van Dagcentrum De Vaart. Die werd eerst gewonnen door G4S Care. Dat zorgde voor protest van de oppositie. Er volgde een tweede oproep omdat er vormfouten waren gemaakt. “En daarbij diende CAW Antwerpen, dat tot nu de uitbating verzorgt, quasi hetzelfde project in als G4S Care. Uiteindelijk moest die laatste afhaken, zodat we maandag verder gaan met de organisaties die als tweede eindigden in de projectoproep.”

“Het resultaat blijft hetzelfde”, stelt schepen Duchateau, “want CAW Antwerpen had de kaarten al op tafel gelegd. In de praktijk zullen daklozen geen 3,5 uur toegang krijgen tot het inloopcentrum maar negen uur. Dat wil zeggen: bijna drie keer meer dan voordien. Dat is toch een verbetering ten voordele van de dakloze?”

“Ik denk dat dit dossier bewijst dat het anders kan. Achttien jaar lang zorgde dezelfde dienst voor de opvang van daklozen, zonder evaluatie. Of zo’n open oproepen nog kunnen in deze stad? Zeker, ik denk aan de aanpak van drugsverslaving”, besluit Duchateau.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER