Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Vervuilde lucht schadelijker voor kinderen in de auto dan buiten

Het lijkt veiliger om je kinderen tegen luchtvervuiling te beschermen door ze in de auto te vervoeren, maar eigenlijk is wandelen of fietsen door dezelfde drukke straten gezonder voor ze.Beeld Amber Beckers/Hollandse Hoogte

Wandelen of fietsen langs drukke wegen is negen tot twaalf keer minder slecht voor de gezondheid van kinderen dan hetzelfde traject afleggen op de achterbank van de auto. "Auto’s zijn dozen die toxische gassen verzamelen", benadrukt de Britse professor en voormalig regeringsadviseur David King.

Kinderen riskeren de hoogste blootstelling aan gevaarlijke dosissen luchtvervuiling wanneer ze in de auto zitten omdat de concentratie aan vervuilde lucht in de auto vaak een stuk hoger is dan buiten de auto. Dat schrijft professor David King, chemicus (University of Cambridge) en voormalig wetenschappelijk adviseur voor de Britse regering, in de Britse  krant The Guardian.

“Ook al rijd je met een minder vervuilende auto, wanneer je kinderen op de achterbank zitten, heb je ze eigenlijk in een afgesloten doos gestopt waarin alle toxische uitlaatgassen die de auto’s rondom uitstoten wordt verzameld en geconcentreerd”, aldus King.

Intuïtie

King komt met zijn boodschap nu de Britse overheid voor de derde keer een proces dreigt te verliezen waarin ze terecht staat voor schuldig verzuim omdat er veel te weinig wordt gedaan tegen de luchtvervuiling.

Het gaat in tegen de intuïtie, maar verschillende onderzoeken hebben inderdaad laten zien dat in de auto zitten je niet beschermt tegen vervuilde lucht, integendeel. In de auto is de vervuiling vaak veel hoger omdat ze erin geconcentreerd zit, zo tonen onderzoeken waarin mensen hetzelfde traject met de auto, de bus, de fiets of te voet afleggen. Chauffeurs komen er steevast een pak slechter van af.

'Ook al rijd je met een minder vervuilende auto, wanneer je kinderen op de achterbank zitten, heb je ze eigenlijk in een afgesloten doos gestopt waarin alle toxische uitlaatgassen die de auto’s rondom uitstoten wordt verzameld en geconcentreerd'
Professor Sir David King, voormalig wetenschappelijk adviseur van de Britse regering

Daarom is met je kind naar school fietsen of wandelen langs een drukke weg toch gezonder dan in de auto of de bus.

Blootstelling aan vervuilde lucht is negen tot twaalf keer hoger in de auto dan wanneer je langs dezelfde straat wandelen of fietsen, zo hebben een reeks onderzoeken aangetoond. Zeker met de airco aan, krijgen kinderen op de achterbank rechtstreeks de uitlaatgassen van voorliggers in hun gezicht.

Riskant voor longen, leervermogen en DNA

“Ook is duidelijk dat de gezondheidsvoordelen van wandelen of fietsen de negatieve impact van vervuilde lucht inademen sterk overtreffen. Mochten meer chauffeurs dat weten, denk ik dat ze twee keer zouden nadenken over hoe ze hun kinderen vervoeren”, aldus King.

Die kennis is op zich niet nieuw, maar King wil dat ze veel beter doordringt bij het publiek. Ouders weten meestal wel dat luchtvervuiling schadelijk is voor hun kind. Het riskeert de longontwikkeling, het leervermogen en mogelijk ook het DNA aan te tasten en verhoogt de kans op astma en andere ademhalingsstoornissen.

'Het idee dat je kind in de auto beter af is, klopt echt niet. Wie niet anders kan dan de auto nemen, blokkeert best de circulatie in files en tunnels. Maar ook dat is niet waterdicht want de kleinste en meest schadelijke deeltjes komen overal door'
Professor Milieukunde Tim Nawrot (UHasselt &KUL)

Maar ouders denken vaak dat in een auto zitten hun kind net voor een stuk beschermt tegen vervuiling. Niets is dus minder waar.

Professor milieukunde Tim Nawrot (UHasselt & KUL) bevestigt. “Dit is inderdaad iets wat we weten. De enige nuancering is dat het in het verkeer vaak om piekmomenten gaat en een korte rit met zo’n piek wel minder schadelijk is dan permanent in vervuilde lucht leven. Maar het idee dat je kind in de auto beter af is, klopt echt niet.”

Rookverbod

Wie niet anders kan dan de auto nemen, blokkeert best de circulatie in files en tunnels. “Maar ook dat is niet waterdicht want de kleinste en meest schadelijke deeltjes komen overal door”, zegt Nawrot. “De enige oplossing is een globale strijd tegen luchtvervuiling.

Ook King stelt dat enkel een totaalaanpak iets uithaalt en suggereert en passant dat een rookverbod in de auto een lege doos is als je niet ook de luchtvervuiling aanpakt. In ons land wordt een rookverbod in de auto overwogen, in Groot-Brittannië is het er al.

King: “Dat voorstel geniet veel steun. Waarom blijven we het dan aanvaarden dat onze kinderen toxische uitlaatgassen inademen op de achterbank?”