Single papa klaagt probleem aan in open brief: “Alleen mama’s kunnen hun kinderen verzorgen?”

© Bart Stevens

Alleenstaande vader Bart Stevens (30) uit Holsbeek had een geweldige dag samen met zijn dochtertje Louise (2,5) in Plopsaland, totdat hij met een “klein technisch probleem” bleek te kampen. Zijn kindje haar luier moest dringend verschoond worden, maar dat lukte niet zomaar. In een open brief aan Gert Verhulst en Hans Bourlon, de bazen van Studio 100 en Plopsaland De Panne uitte hij zijn ongenoegen. “Wij hebben ook kamers waar de plaats om luiers te verschonen apart is van de dames- of herentoilet”, laat Plopsaland weten. “Maar we begrijpen dat hij hiermee een statement wil maken.”

Morien Raeymakers, mrra

© Bart Stevens

Het was een prachtige zonnige dag om met je kinderen naar Plopsaland te trekken. “Het was een fantastische uitstap, want mijn dochter is grote fan van uw Maya, Plop, K3, Bumba, Mega Mindy, Samson en nog veel meer. We hebben dan ook uitermate genoten van het park”, staat er in de open brief.

“Tenminste, tot er zich een klein technisch probleem aanbood. Mijn dochter, volop in potjestraining, had een gevulde pamper.” Maar toen stuitte de jonge alleenstaande vader Bart Stevens op een probleem. “Het verzorgingsstation bevond zich enkel in de damestoiletten, een plaats waar ik in mijn dertig jaren op deze planeet nog nooit een voet had binnen gezet.

Zelf gaan of “hulplijn”?

“Schoorvoetend moest ik een afweging maken. Zou ik op begrip kunnen rekenen wanneer ik de damestoiletten instorm met mijn kleine dame? Of zou ik toch maar beter een goede vriendin vragen om snel mijn dochter te verversen? De keuze viel op optie nummer 2. Er werd dus een hulplijn ingeroepen voor het verversen van de luier van Louise.”

© Bart Stevens

Maar dat maakte hem absoluut niet gelukkig, op het einde van de dag bleef hij achter met een “wrang gevoel” en besloot hij zijn gedachten uit te schrijven. “Is dit nog steeds onze maatschappij? In een tijd waarin er steeds meer singles en gebroken gezinnen zijn, gaat men er blijkbaar nog steeds van uit dat enkel een mama een kind kan verzorgen?”

“En dat voor de pionier in progressiviteit”

Voor Stevens is Studio 100 nochtans “een pionier in progressiviteit”. Iets wat al heel wat eerder is gebleken omdat ze kapper Alberto, die “openlijk homo” is, met veel charme tonen. “En als het van K3 afhangt, mogen de jongens best eens prinses zijn en de dames superman. Doch, als het aankomt op het verzorgen van een kind, is ergens de afweging gemaakt dat deze rol hoort toegewezen te zijn aan de moeder?”

Volgens Stevens is de oplossing simpel: een uniseks kinderverzorgingskamer. Als Studio 100 dat idee zou uitvoeren, dan hoopt hij dat duizenden restaurants en openbare plaatsen dat voorbeeld zullen volgen. En dat zou geweldig zijn, vindt hij. Niet alleen voor single papa’s, maar ook voor heel wat mama’s die de zorg voor hun kind “best eens willen overlaten aan hun partner”. Hij sluit de brief af met een duidelijke oproep: “Geef vaders en moeders beiden de kansen om als gelijkwaardige ouders hun kinderen te verzorgen. U kan het, Studio 100. Wees de pionier!”

© BELGA

Gestopt bij de verkeerde toiletblok

“Helaas is hij bij de verkeerde toiletblok gestopt”, zegt de persverantwoordelijke van Plopsaland, Jolien De Tender. “Wij hebben in zijn totaliteit 12 toiletblokken waarvan er 8 zijn met een aparte ruimte waar ouders hun kinderen kunnen verschonen, of het nu papa’s of mama’s zijn.”

“Volgens ons zouden heel wat vrouwen ook begrijpend reageren, als daar dan toch een man met een kindje binnenkomt om zijn luier te verschonen. Dat gebeurt ook geregeld en daar is nog geen probleem rond geweest. Maar als er iemand problemen mee heeft om in een toilet binnen te stappen van het andere geslacht, dan kan hij in ons park dus eigenlijk ook even verder wandelen en in de andere sanitaire ruimtes dat zelf doen.”

Op termijn gaan ze ook de vier oude toiletblokken in Plopsaland De Panne, waar de ruimte voor kindjes dus bij de vrouwentoilet inbegrepen is, allemaal veranderen, aldus De Tender. “In onze andere parken zoals Plopsa Indoor is alles nu al apart en daar streven we ook naar in De Panne.” Maar het park begrijpt dat het om een algemeen statement gaat. “Wij doen al zo veel mogelijk ons best om het voor mama’s én papa’s perfect mogelijk te maken om hun kinderen te verzorgen.” Bart Stevens zelf hoopt dat ook andere restaurants en parken hun voorbeeld zullen volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer