© BELGA

RECONSTRUCTIE. 23 gewonden bij gasexplosie op Vogelenmarkt in Antwerpen

De Vogelenmarkt in Antwerpen op de Oude Vaartplaats werd exact achttien jaar geleden op zaterdag 12 juni 1999 opgeschrikt door een gasexplosie. Bij de ontploffing vielen 23 gewonden, drie slachtoffers verkeerden in kritieke toestand. Een reconstructie van de feiten.

bap

© BELGA

Het beloofde een gezellige zaterdag worden op de Oude Vaartplaats in Antwerpen. Arne Van Roy uit Beerse nam een half jaar voordien een kippenkraam over en stond die zaterdag op de markt aan de zijde van de Stadsschouwburg. Zijn kraam werd eerder gekeurd en alles bleek in orde te zijn met de installatie.

Enorme steekvlam

Rond 13.35 uur sloeg het noodlot echter toe. In het kraam, waar gebraden kippen en kippen aan het spit verkocht werden, kwam een gasfles door een scheurtje tot ontploffing. Het kippenvet vloog in brand waardoor de voorbijgangers verwond raakten door het wegspattende vet. Volgens getuigen was er een enorme steekvlam te zien die metershoog de lucht in schoot.

De brandweer, de politie en de Antwerpse urgentiearts Luc Beaucourt kwamen samen met de Antwerpse burgemeester Leona Detiège snel ter plaatse en konden paniek voorkomen. Het medisch rampenplan werd afgekondigd en een groot deel van de Vogelmarkt werd afgesloten.

Schadevergoeding van stad

© BELGA

De tol was zwaar: Van Roy, zijn medeuitbater en nog een ander slachtoffer verkeerden in levensgevaar. Verder raakten nog twintig andere personen, waaronder zes Nederlanders, gewond. Tien gewonden werden overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis, vijf naar het Sint-Elisabethziekenhuis, twee naar Sint-Vincentius en zes naar Neder-Over-Heembeek. Volgens de technische dienst van het parket had de ontploffing niets te maken met kwaad opzet.

Een gerechtsdeskundige stelde tijdens het onderzoek echter vast dat er een scheurtje zat in een van de gasflessen die niet reglementair was gevuld. De leverancier van de flessen werd in eerste aanleg en in beroep veroordeeld. Het Hof van Cassatie verbrak dat arrest eind 2014, waarop het Hof van Beroep in Brussel de zaak moest onderzoeken. Eind mei 2006 werd uitgesproken dat de stad Antwerpen de slachtoffers een schadevergoeding moest betalen voor de medische behandelingskosten, omdat die haar eigen voorschriften niet had nageleefd.

OPROEP. Was u er bij toen de explosie zich voordeed op de Oude Vaartplaats? Laat het ons hieronder weten:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER