Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sa Pinto voorgesteld in Luik: Portugees neemt drie vertrouwelingen mee naar Standard

Standard heeft maandag zijn kersverse trainer Ricardo Sa Pinto voorgesteld. Sa Pinto brengt drie Portugese assistenten mee naar Luik. Keeperstrainer Philippe Vande Walle moet daardoor de A-kern verlaten.

Sa Pinto krijgt bij Standard een sterke greep op de technische staf. Rui Mota, die ook al assistent was van Sa Pinto bij Al Fateh en Atromitos, wordt ook in Luik assistent. Daarnaast blijft ook Eric Deflandre assistent-trainer. José Guilherme Oliveira Kruss Gomes wordt fysiektrainer. Ricardo Pereira wordt keeperstrainer, en daardoor verdwijnt Philippe Vande Walle uit de staf. Hij gaat voor de jeugdopleiding aan de slag.

“Ik kon niet neen zeggen tegen Standard”, verklaarde Sa Pinto op de persconferentie. “Dit is een grote eer voor mij. Standard is een club waarvan ik hou en die ik altijd in mijn hart heb gedragen. Ik ben hier tien jaar geleden als speler vertrokken, maar ik ben hun wedstrijden blijven volgen. Ik heb nog altijd vrienden hier. Luik is een sympathieke stad voor mij en mijn familie.”

Sa Pinto tekende bij Standard een contract voor één seizoen, met optie voor nog een extra jaar. “In het voetbal zijn er veel variabelen die bepalen of je succesvol bent of niet. Ik wou het liefst op deze manier beginnen.”

© BELGA

De Portugees beseft dat hem een moeilijke taak wacht om het zwalpende Standard terug op de rails te krijgen. “We moeten Play-off 1 spelen. Dat is al twee jaar niet gelukt. We moeten ons dit seizoen kwalificeren en ik ben er zeker van dat dit ons zal lukken.”

Over de speelstijl die we van de Rouches mogen verwachten onder zijn bewind, had Sa Pinto het volgende te zeggen. “Wanneer we de bal niet hebben, hou ik er van om georganiseerd te spelen. Ik zie graag georganiseerde ploeg, die samenwerkt, met discipline en solidariteit. Maar bovenal hou ik van offensief voetbal en winnen. Maar als we winnen én goed spelen is dat nog beter.”

Sa Pinto omschreef zichzelf als “trainer die ervan houdt om verantwoordelijkheid te geven aan zijn spelers”. “Voor mijn spelers zijn er regels die iedereen moet respecteren, maar ik geef hen ook vrijheid en verantwoordelijkheden.”

© BELGA

De nieuwe T1 van de Luikenaars moet opnieuw ‘grinta’ in de kleedkamers brengen. “Je moet geloven dat je altijd kan winnen, je moet altijd ambitieus zijn. Van zodra de match op gang gefloten wordt, moet je denken dat je kan winnen. Het kan gebeuren dat je verliest, maar je moet er alles aan gedaan hebben om de nederlaag te voorkomen, verklaarde Sa Pinto, die zich nog niet over eventuele nieuwkomers uitsprak. “Ik heb een goede groep, die redelijk groot is. Er zijn zeker posities waar verbetering mogelijk is. Maar we moeten vooral keihard werken om resultaat te boeken.”

Sa Pinto gaf ook al zijn eerste interview aan de website van Standard.

"Sá Pinto brengt zijn grinta mee"

"Ricardo Sá Pinto brengt zijn grinta en mentaliteit mee naar Standard", zo verklaarde Olivier Renard, sportief directeur bij de Rouches.

Met de aanstelling van Sá Pinto komt een einde aan een lange soap, die op 17 april met het ontslag van Aleksandar Jankovic van start ging. "Velen gingen ervan uit dat we snel een nieuwe coach zouden hebben, maar wij zagen dat niet zo", zei Renard. "We hebben onze tijd genomen en hebben met verschillende coaches gesproken. Ricardo Sá Pinto beantwoordt aan het gezochte profiel. Als ex-speler kent hij de club en de druk die hier aanwezig is. Hij weet hoe hij hiermee moet omgaan en kan ook zijn passie overbrengen. Hij zal proberen de spelers in te prenten dat je deze sport moet liefhebben en respecteren. Dat ontbrak soms bij ons het voorbije jaar, en dan vooral in de laatste maanden", aldus de sportief directeur, die ook als speler contact had met Sá Pinto toen die in het seizoen 2006-2007 op Sclessin aan het laatste hoofdstuk van zijn spelerscarrière bezig was. "Net als alle creatieve spelers was hij toen al klaar om coach te zijn."Samen met voorzitter Bruno Venanzi zullen Renard en Sá Pinto nu werk maken van de kern voor volgend seizoen. Op het vlak van inkomende transfers zal er niet getalmd worden, benadrukte Renard. "We hebben al op verschillende dossiers gewerkt. We hebben een lijst met spelers die we aan de coach zullen overhandigen. Wat de uitgaande transfers betreft, het is niet onze bedoeling om opnieuw het seizoen te beginnen met 35 à 40 spelers. De coach zal bepalen met wie hij voortgaat."

Renard wil een herhaling vermijden van het scenario van vorig jaar, toen Standard praktisch nooit twee wedstrijden na elkaar met dezelfde elf namen aanvatte. "Het is de bedoeling om snel zes, zeven of acht basisspelers te vinden en rond hen een team te bouwen. We gaan samen met de coach werken om een competitieve groep te hebben en Play-off I te behalen."Sá Pinto ondertekende een contract voor één seizoen met één jaar optie. "Net als wij wou hij een eenjarig contract om zich te bewijzen. Hij is iemand die er tegenaan wil gaan", besloot Renard.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik