© belga

© belga

© belga

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Matthews is te snel voor Sagan en grijpt de macht in Ronde van Zwitserland

Michael Matthews heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Hij was na 159 vlakke kilometers in Bern sneller dan wereldkampioen Peter Sagan. De Australiër van Sunweb neemt ook de gele leiderstrui over van de Zwitser Stefan Küng (BMC). Tim Wellens was deze keer de beste Belg op een vierde plaats.

vml

In de derde etappe wachtte de renners opnieuw een vlakke etappe van welgeteld 159,3 kilometer van Menziken naar Bern. Vlak voor de aankomst was er wel nog een kort klimmetje, waardoor niet enkel de spurters maar ook punchers - à la Gilbert of Van Avermaet - mochten hopen op een ritzege.

Twee dappere vluchters

Het scenario was dan ook voorspelbaar. Enkele nobele onbekenden (Lasse Norman Hansen van Aqua Blue Sport en Elmar Reinders van Team Roompot) kregen de nodige vrijheid om onderweg wat publiciteit mee te pikken. De twee kregen zelfs meer dan acht minuten (!) voorsprong maar aangezien héél wat renners op papier mochten hopen op een ritzege was het voor de vluchters een hopeloze taak. Op weg naar de finale waren er immers ploegen genoeg die bereid waren om een mannetje aan het werk te zetten in de achtervolging. BMC van leider Stefan Küng kreeg dan vooral de steun van Trek-Segafredo, Sunweb, Bora-Hansgrohe en Bahrain-Merida.

Er moest in het slot nog fors worden doorgereden maar er werd deze keer toch goed gerekend en toen de compleet verzuurde Reinders na de laatste tussensprint op 25 kilometer van de finish vooraan moest afhaken, was het pleit helemaal beslecht. De Deense hardrijder Hansen hield nog dapper vol maar werd uiteindelijk ingerekend meteen na het pittig klimmetje op 15 kilometer van de streep en op dat hellinkje barstte de strijd ook helemaal los.

Hectische finale

Op de venijnig oplopende en kronkelende (kassei)straten in het centrum van Bern kregen we echter alweer een hectische finale die moeilijk te controleren bleek voor de sprintersploegen. BMC bracht Greg Van Avermaet naar voren maar dat deed ook Bora-Hansgrohe met Peter Sagan en Trek-Segafredo met John Degenkolb.

Toen Pozzovivo (Ag2R) echter doortrok op een steiler stukje, zakten er heel wat renners door. In de laatste honderden, meer vlakke meters kwamen enkele snelle mannen opnieuw over de klimmers. Michael Matthews (Sunweb) werd perfect gegangmaakt door ploegmaat Nikias Arndt: de Australiër kwam uit het wiel op iets minder dan 200 meter van het eind en rondde het teamwerk knap af voor de wereldkampioen. Degenkolb werd derde, Tim Wellens (Lotto-Soudal) kende duidelijk een betere dag en werd vierde.

Michael "bling" Matthews wordt ook de nieuwe leider. In de stand heeft hij tien seconden voorsprong op Giro-winnaar Tom Dumoulin. Sagan volgt op elf seconden van Matthews.

Matthews looft team na zege

Het was de tweede zege van het seizoen voor Matthews, eerder dit jaar boekte de sprinter van Sunweb ook al een overwinning in de Ronde van het Baskenland en reed hij naar een knappe vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. De Australiër werd maandag perfect naar de finish gebracht door zijn ploegmaat Nikias Arndt.

“Vorig jaar zat ik bij die finish in Bern in de Tour de France (waar hij vijfde werd, na winnaar Sagan) een beetje ingesloten, nu zette ik aan op het perfecte moment. Dit is ook een overwinning van de ploeg, want Nikias bracht me in een zetel naar de finish. Hij zette aan op zo’n 400 à 500 meter en ik moest gewoon uit zijn wiel komen.”

Matthews hoort op zo’n finish altijd bij de favorieten, maar toch kwam de zege ietwat onverwacht. “Ik ben net terug van een hoogtestage van drie weken in Livigno”, zei hij, “dan weet je toch nooit hoe je lichaam precies zal reageren na zo’n lange periode op grote hoogte. Maar dit is een fijne zege en geeft alvast vertrouwen voor wat nog komen moet in de Tour.”

Matthews is ook de nieuwe leider. “Laat ons eerst deze zege vieren”, eindigde hij, “daarna praten we met de ploeg over de te volgen tactiek dinsdag. Ik besef wel dat de etappe geen gemakkelijke klus wordt, met de slotklim naar Villars-sur-Ollon. Al zal elke renner pijn voelen.”

Dinsdag trekt het peloton in 150 kilometer van Bern de bergen in naar Villars-sur-Ollon, met op 35 kilometer van de finish een eerste test met de Col des Mosses (cat. 1) en de 11 kilometer lange slotklim van buiten categorie naar Villars sur Ollon. De Ronde van Zwitserland eindigt zondag, vorig jaar ging de eindzege naar de Colombiaan Miguel Angel Lopez (Astana).

Uitslag:

1. Michael Matthews (Aus/SUN) de 159,3km in 3u49:48 (gem. 41,592686km/u)2. Peter Sagan (Slk/BOH) op 0:003. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:004. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:005. Michael Albasini (Zwi/ORS) 0:006. Patrick Bevin (NZe/CDT) 0:007. Arthur Vichot (Fra/FDJ) 0:008. Matteo Trentin (Ita/QST) 0:009. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:0010. Damiano Caruso (Ita/BMC) 0:00

Stand:

1. Michael Matthews (Aus/SUN) de 338km in 8u18:47 (gem. 40,65894km/u)2. Tom Dumoulin (Ned/SUN) op 0:103. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:114. Damiano Caruso (Ita/BMC) 0:195. Michael Albasini (Zwi/ORS) 0:206. Patrick Bevin (NZe/CDT) 0:227. Matteo Trentin (Ita/QST) 0:238. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:249. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:2510. Marc Soler (Spa/MOV) 0:25

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer