© AP

Terminaal zieke vrouw (41) blaast laatste adem uit tijdens groots afscheidsfeest

Betsy Davis (41), een kunstenares uit Californië (VS), kreeg in 2013 te horen dat ze aan de dodelijke spierziekte ALS leed. Omdat ze zag hoe snel haar lichaam aftakelde, vroeg ze euthanasie aan. Maar niet zonder eerst een groot afscheidsfeest te organiseren, met als bedoeling op het einde haar laatste adem uit te blazen. Omringd door haar beste vrienden en familie.

jdb

Begin juli stuurde Davis een uitnodiging naar haar vrienden en familie: “Dit zal geen feestje worden zoals jullie gewend zijn. Stel jullie open en beleef het feest bewust. Er geldt slechts één regel: niet huilen in mijn aanwezigheid!”

Davis is één van de eerste personen die in de Amerikaanse staat Californië gebruik maakt van het recht op euthanasie voor terminale patiënten. Een wet die in slechts vijf staten van kracht is.

Schema

“Het bijzondere feest was voor alle genodigden een stevige uitdaging. Maar uiteraard bestond er over onze aanwezigheid geen twijfel”, vertelt Niels Alpert, een vriend van Davis uit New York City.

Voor het feest, dat plaatsvond in het weekend van 23 en 24 juli, werkte Davis een gedetailleerd programma uit. Inclusief het moment waarop ze in een coma zou belanden. Dat exacte schema deelde ze ook met haar gasten.

© AP

Laatste adem

Het feest zelf vond plaats in een mooi landhuis in Ojai (Californië, VS). Er kwamen meer dan dertig vrienden opdagen die samen met Davis konden genieten van muziek, lekker eten en optredens. Binnen werden er enkele van haar favoriete films afgespeeld.

Naarmate het weekend ten einde liep, namen steeds meer gasten afscheid van Davis en gingen sommigen onder hen nog op de foto met haar.

Tot het eindelijk zo ver was. De vrouw verplaatste zich naar een hemelbed, met zicht op de heuvels. Daar blies ze - onder toezicht van een dokter - vier uur later haar laatste adem uit.

“Goed idee”

Haar zus, Kelly Davis, was ook aanwezig op het feest. “Natuurlijk had ik het moeilijk. En ik heb het nog steeds moeilijk”, vertelt ze. “Toch vond ik het een goed idee van mijn zus.”

“Soms moest ik me even afzonderen om terug op mijn positieven te komen. Maar alle aanwezigen hadden gelukkig door hoe ze zich moesten gedragen. Ze begrepen allemaal dat mijn zus een einde wou maken aan haar lijdensweg. Iedereen respecteerde haar beslissing.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer