Direct naar artikelinhoud
Samusocial

"Ik zag haar twee keer. Ze zat telkens champagne te drinken"

Een honderdtal Brusselaars houden een sit-in voor het Brusselse stadhuis, dat nog op zijn grondvesten davert vanwege het Samusocial-schandaal. Met boodschappen als ‘Shame’ en ‘Honte’ (schaamte, ADB) verzetten ze zich tegen de riante zitpenningen die werden uitgedeeld bij de daklozen-vzw.Beeld Tim Dirven

De PS bepaalde niet alleen de raad van bestuur van Samusocial, maar ze stelde ook mensen te werk in de vzw. Van de broer van Yvan Mayeur tot de dochter van Laurette Onkelinx. "Het moest één grote familie zijn. Dat zei Mayeur letterlijk."

Het parket van Brussel voerde gisterenochtend huiszoekingen uit bij het Brusselse OCMW. Volgens onze informatie vond ook een huiszoeking plaats bij vzw Samusocial.

Het is vermoedelijk een onderzoek naar hoe de raad van bestuur van Samusocial vergoedingen opstreek voor vergaderingen die vermoedelijk niet plaatsvonden.

Het nieuws leidde tot het ontslag van zowel OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) als van burgemeester Yvan Mayeur (PS). Ook de raad van bestuur van Samusocial werd ontbonden.

Nu blijkt dat verschillende PS-politici hun familieleden een postje gaven in de organisatie.

Nepotisme

De broer van oud-burgemeester Mayeur werkt er als een verantwoordelijke voor het materiaal. Oud-collega's zeggen dat de broers dag en nacht verschillen, zowel uiterlijk als qua karakter. Hij zou een zekere afgunst koesteren ten opzichte van broer Yvan, die meer bereikt had. "Toch is het duidelijk dat hij deze job maar op een manier kon bekomen", zegt een bron.

Ook de dochter van Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, heeft een tijd bij Samusocial gewerkt. Volgens een bron gaat het om een stage. Volgens een andere bron heeft ze er een klein jaar gewerkt en werd de job voor haar gecreëerd, zonder het uitschrijven van een vacature. Een fictieve job. Iemand die destijds bij het middenkader zat: "Ik heb haar op al die tijd twee keer gezien. Twee keer zat ze champagne te drinken bij de directie."

De dochter van Pascale Peraïta werkt nog bij Samusocial. Ze leerde er haar partner kennen, die volgens insiders sindsdien flink carrière heeft gemaakt.

‘We hadden subsidies voor mobiele teams die op het einde van de nacht moesten uitrukken. De subsidies zijn voor iets anders gebruikt’
Ex-Medewerker Samusocial

Ook de dochter van Alain Hutchinson (PS) heeft er een tijd gewerkt. Als Brussels staatssecretaris voor sociale huisvesting was Hutchinson in 1999 betrokken bij de opstart van Samusocial. Zijn dochter werkt nu bij Visit Brussels, ook een vzw van de stad Brussel.

Het kan best dat al deze familieleden hun werk naar behoren deden, of nog altijd doen. Maar het zegt iets over hoe de Brusselse PS omging met de daklozenorganisatie. Er werd meer dan een oogje dicht geknepen.

Als iedereen boter op het hoofd heeft, zal niemand erover spreken. Als de broer van Yvan Mayeur in conflict lag met de directie, zou hij dat ook zo zeggen: "Dit gaat allemaal naar buiten komen." We krijgen steeds meer zicht op wat hij daarmee bedoelde.

Vervalste rapporten

Zo is het bekend dat Peraïta in 2001 een gift van een donateur in enveloppes aan haar favoriete werknemers uitdeelde. Minder bekend is dat giften in natura, tenminste als ze kwaliteitsvol waren, eerst langs de directie passeerden. Dan bij de werknemers. En ten slotte bij de daklozen.

"Ik herinner me een lading matrassen van een chique hotel", vertelt een bron. "Ik heb er doelbewust over gezwegen op de vergadering, want ik kende gevolgen."

Als we onze bronnen mogen geloven, en ze hebben er allemaal meerdere jaren gewerkt, zit bedrog diep ingebakken in Samusocial. Ook als het over de werking gaat.

"We hadden toen subsidies voor mobiele teams die aan het begin, in het midden en op het einde van de nacht moesten uitrukken. Alleen is dat laatste team nooit uitgerukt. De subsidies zijn ergens anders voor gebruikt."

Samusocial staat bekend voor haar noodopvang in de winter. Elk jaar zijn er meer daklozen en vraagt de vzw meer middelen. Maar als er controle komt op het aantal opgevangen daklozen, dan vervalsen medewerkers de rapporten, zodat ze op papier meer daklozen herbergen dan in de praktijk.

‘Mayeur zei het daar letterlijk: jullie zijn mijn familie. En zo was het. Ik was ontzettend loyaal’
Ex-Medewerker Samusocial

"Op dat moment leek het legitiem", zegt iemand. "Als we onze subsidies niet meer krijgen, dan kunnen we die mensen niet helpen. Achteraf vraag ik me af: wie heb ik hiermee een dienst bewezen?"

Na de winteropvang trekt Samusocial elk jaar op seminarie, meestal naar het buitenland. Daar wordt meer gedronken dan vergaderd. "In het begin schreven we niet eens een verslag. Er viel dan ook niets te noteren."

Op die seminaries worden de banden tussen het personeel onderling en met de directie aangehaald. Iedereen bij Samusocial kent het verhaal over het verblijf in Roemenië, waar directrice Peraïta om 8 uur 's ochtends ruziet met de hoteluitbater omdat ze geen spaghetti krijgt. "Mayeur zei het daar letterlijk: jullie zijn mijn familie", zegt een bron. "En zo was het. Ik was ontzettend loyaal."

Favorietjes

En dan zijn er de sociale woningen. In 2013 komt Peraïta in opspraak omdat ze als directeur van Samusocial een riant loon van 190.000 euro bruto verdient. Tegelijkertijd woont ze in een woning van het OCMW, een appartement in la Savonnerie, een pas gerenoveerde zeepfabriek, op enkele stappen van de hoofdzetel van Samusocial.

Maar niet alleen Peraïta zou er een woning hebben gekregen, ook enkele vertrouwelingen bij de vzw. Bij de redactie zijn de namen van twee van hen gekend. "Peraïta kreeg als eerste de keuze uit de appartementen en daarna konden haar favorietjes bij Samusocial er een kiezen. Terwijl de meeste mensen voor zo'n woning acht jaar lang op een wachtlijst staan."

Toen het schandaal aan het licht kwam, moest Peraïta Samusocial verlaten, maar mocht ze Mayeur opvolgen aan het hoofd van het OCMW. Een van de vertrouwelingen met zo'n appartement in la Savonnerie is haar gevolgd.

Vele jaren eerder had Peraïta al een woning van het OCMW bewoond, in de periode dat Hutchinson staatssecretaris was. Het ging om een huis in Sint-Gillis, de thuisgemeente van Alain Hutchinson.

Samusocial is gecontacteerd, maar wou niet reageren.