Excentrieke kunstenaar wint (voorlopig) gevecht tegen windmolens

© pn

Kunstenaar Wim Delvoye haalt voorlopig zijn slag thuis in zijn strijd tegen nieuwe windmolens in Melle. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de bouw­vergunning voor drie turbines in de Geerbosstraat.

Lieven Van Imschoot

De windmolens zouden worden gebouwd door de energiemaatschappij Eneco en de coöperatieve EnerGent. Ze moeten aansluiten bij de drie windmolens van Wetteren, waar EDF Luminus al een vergunning heeft om een vierde exemplaar te plaatsen.

Het Melse schepencollege stemde in met twee windmolens, maar wilde er geen drie. Volgens het college zou die te veel slagschaduw werpen op 123 woningen, een school en drie bedrijven in de Kalverhagestraat, de Potaardestraat en de Geraardsbergsesteenweg. Het gaf daarom een negatief advies. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen dertien bezwaarschriften binnen.

Maar het Vlaams Gewest veegde de meeste van die bezwaren van tafel. Het stelde dat aan de normen rond slagschaduw wordt voldaan en dat het geen aanzienlijke impact op milieu en landschap verwacht. Vlaanderen vraagt wel milderende maatregelen voor de geluidsoverlast én vleermuisdetectoren op de turbines, zodat die stilvallen wanneer vleermuizen voorbijvliegen.

Vermindering van waarde

Kunstenaar Wim Delvoye, bekend van zijn getatoeëerde varkens en de ‘kakmachine’ Cloaca maar ook eigenaar van het kasteel De Bueren in Melle, trok ten strijde tegen de afgeleverde bouwvergunning, maar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bevestigde de vergunning in beroep. Nu geeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen toch gehoor aan de verzuchtingen van de kunstenaar. Delvoye vreest dat zijn domein in waarde zal verminderen en dat de windmolens de genotswaarde ervan deels zullen tenietdoen. De huidige groene omgeving inspireert tot artistiek werk, rust en creatieve bezinning en is een geschikt kader om vrienden en klanten uit te nodigen om met een artistiek werk kennis te maken, haalt hij aan.

Vlaanderen had geargumenteerd dat Delvoye voor de helft van het jaar in Engeland verblijft en dat in de omgeving nu al windmolens, een drukke spoorweg en een autosnelweg liggen.

“De Raad vond vooral dat de molens pal in een vogeltrekroute liggen, waar tienduizenden vogels in het najaar passeren”, zegt de advocaat van Delvoye. “Ze vindt dus niet dat er voldoende voorwaarden zijn opgelegd voor de milieuschade.”

Wim Delvoye reageert blij verrast: “Dit is een hart onder de riem voor iedereen die met dezelfde problemen kampt. Men ramt de windmolens door onze strot terwijl dat één groot, corrupt systeem is. Maar ik denk dat ze er toch zullen komen. Ik vrees zelfs voor wraakacties tegen mij.”

Eneco wilde nog geen commentaar geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen