Geen paniek na ‘noodlanding’ ballon: “Fantastische vlucht, zou ik zo weer doen”

© rr

Ballonvaarder Jo Madou wou zaterdag met zes passagiers van Blankenberge naar Maldegem vliegen, maar een stevige zeebries dreef het gezelschap naar het Nederlandse Vlissingen. “Er is op geen enkel moment paniek geweest”, klinkt het.

Erwin Mynsberghe

Ballonvaarder Jo Madou heeft er zo'n 2.000 vluchten op zitten en die ervaring kwam afgelopen zaterdagavond duidelijk van pas. Met zes passagiers wou hij van Blankenberge naar Maldegem vliegen, maar een plots draaiende wind leidde hen naar een andere eindbestemming, namelijk het Nederlandse Vlissingen.

“Alle weersvoorspellingen spraken over een westenwind en die zou de ballon van Blankenberge naar Maldegem brengen in twintig minuten, maar kort na het opstijgen blies een sterke zuidenwind de ballon richting zee”, vertelt de piloot. “Maar ik zag onmiddellijk dat we niet richting open zee vlogen, maar recht naar Vlissingen. Wie aan de kust stond en de ballon zag, dacht misschien dat we in problemen waren, maar dat was dus niet het geval.”

Mooie zonsondergang

Met 40 kilometer per uur vlogen ze op een half uurtje naar Vlissingen. “Dat leverde wel unieke uitzichten op, want normaal kijk je vanop een luchtballon vanuit het binnenland richting zee, maar ditmaal was het omgekeerd. We hebben toen heel wat selfies genomen”, lacht Madou.

Ook de landing in Vlissingen bleek mee te vallen. “Als je niet kan landen in open vlaktes, dan kies je voor een kruispunt in het centrum van een dorp want daar zit je met obstakels die de wind tegen houden. Toen ik boven Vlissingen een kruispunt met een pleintje zag, heb ik niet getwijfeld en er een gecontroleerde landing uitgevoerd. Dat lokte wel wat bekijks, ik schat dat er op enkele minuten 500 man in de buurt stond. In Nederland zijn ze dit duidelijk niet gewoon.”

Maar de inzittenden zaten er alleszins niet mee in. “Er is op geen enkel moment paniek geweest”, zegt Sabine Claeys uit Blankenberge die zaterdag met Madou meevloog. “Integendeel, de vlucht was fantastisch. We hadden een prachtig zicht op de kustlijn en we hebben ook een mooie zonsondergang meegemaakt.”

“Jo is een superpiloot”

“Jo is een superpiloot”, zegt Sabine. “Mijn man en dochter zijn me nadien komen ophalen in Vlissingen. Mocht ik de kans krijgen om het nog een keer te doen, ik zou niet twijfelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen