Jaar enkelband voor doodrijder die jaren op de vlucht was

© vln

Nathan L. krijgt een jaar elektronisch toezicht en mag vijf jaar niet meer met zijn auto op de weg komen na het dodelijke ongeval dat hij veroorzaakte. Daarbij stierf David Durie, een van de inzittenden.

mark maes

Nathan L. raasde op 21 januari 2011 met zijn auto over de weg tussen Veurne en Koksijde. Het herhaalde smeken van zijn drie passagiers om wat gas terug te nemen, had op hem totaal geen effect. Tot hij zijn splinternieuwe BMW in Wulpen met een snelheid van meer dan 160 per uur te pletter reed tegen een duiker. Een van de inzittenden, David Durie, overleefde de klap niet. De twee anderen liepen verwondingen op.

Net voor zijn proces vluchtte L. naar Nederland. Een verstekvonnis veroordeelde hem tot vijf jaar cel. Hij tekende nog net op tijd verzet aan en werd door Nederland aan ons land uitgeleverd. De politierechter noemde zijn rijgedrag “roekeloos en totaal onverantwoord”. Het negeren van de smeekbeden van zijn passagiers om trager te rijden wijst volgens de rechter op een asociale ingesteldheid die niet in het verkeer thuis hoort.

“Hij bouwde nadien rustig zijn leventje verder uit, zonder zijn verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij en in het bijzonder de nabestaanden van David Durie op te nemen. Het ontbreekt hem duidelijk aan oprecht schuldinzicht”, zei de rechter.

Tijdens de behandeling van zijn verzet weende L. alsmaar door tranen met tuiten. “Ze overtuigen mij niet, net zo min als zijn laattijdige excuses.”

Pak voorwaarden

In zijn vonnis hield de rechter onder meer rekening met het strafverleden en de financiële draagkracht van de beklaagde. Hij zal een jaar onder elektronisch toezicht staan en krijgt daarbij een pak voorwaarden opgelegd. De rechter gaf hem ook een boete van 5.500 euro en een rijverbod van vijf jaar. Hij moet bovendien zijn theoretisch en praktisch rijexamen weer afleggen.

De vader van David is tevreden met het vonnis. “Zo'n jaar elektronisch toezicht is niet om te lachen”, reageert hij. “Maar het belangrijkste is dat hij vijf jaar niet meer op de weg mag komen met zijn auto. Hij beseft het nog niet goed wat hij gedaan heeft en vindt het heel normaal om zo snel te rijden. Ik hoop dat hij nu eindelijk tot inkeer komt”, zegt Freddy Durie. “Ik ben blij dat dit proces nu achter de rug is, vooral voor de kinderen. We kunnen dat nu een plaats geven in ons leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen