© hbvl

Waar of niet waar? "Baby’s slapen vanaf vier maanden beter in een eigen kamer"

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Een nieuw onderzoek stelt dat het gezonder is om zuigelingen niet meer in de slaapkamer van hun ouders te laten slapen vanaf de leeftijd van vier maanden.

CHECK

Amerikaanse onderzoekers gebruikten gegevens verzameld via bevraging van 230 ouders over de slaapgewoonten van hun baby. Het ging telkens om een eerstgeborene met een gezond geboortegewicht. De kindjes werden opgevolgd door kraamverzorgsters die op 3-4 weken, 4, 6 en 9 maanden op bezoek kwamen. De bevraging focuste op slaapgewoonten op 4 en 9 maanden, en werd opnieuw gedaan zodra de kinderen 12 en 30 maanden oud waren. Er werd gepolst naar slaappatroon, locatie (in een eigen kamertje of in een bedje in de kamer van de ouder(s)), nachtvoedingen, gedrag en reacties van de ouders op dit nachtelijk gedrag. Van de 230 baby’s sliep 62% vanaf 4 maanden in een eigen kamer, 27% sliep in een eigen kamer vanaf 4 à 9 maanden en 11% sliep op 9 maanden nog steeds in de kamer van de ouder. De baby’s die vanaf 4 maanden in een eigen kamer sliepen, hadden iets langere slaapepisodes zonder onderbrekingen dan de baby’s die in de kamer van de ouders lagen (gemiddeld 469 minuten slaap tegenover gemiddeld 423 minuten slaap). In een eigen kamertje sliepen de baby’s gemiddeld een kwartier langer per nacht. Op 12 en 30 maanden sliepen de baby’s die voor de leeftijd van 9 maanden in een eigen kamer sliepen, gemiddeld 45 minuten langer per nacht dan diegenen die op 9 maanden nog steeds in de kamer van de ouders sliepen. Ouders met een kind op de kamer, namen hun kind vier keer vaker in hun eigen bed wanneer het wakker werd. De onderzoekers besluiten dat je kamer delen met je baby (wel steeds in een eigen bedje) ertoe leidt dat je baby minder slaapt en vaker wakker wordt ’s nachts.

Speelt de plaats waar een baby’tje slaapt zo’n grote rol? Er zijn heel wat andere redenen waarom kindjes wakker worden ’s nachts (dan een snurkende mama of papa) en minder lang slapen in de kamer van de ouders. Misschien worden slechte slapertjes wel langer en vaker in de kamer van de ouders te slapen gelegd, precies omdat ze slechter slapen. Mogelijk merken ouders met een kindje in de kamer sneller op wanneer hun baby wakker is ’s nachts: de studie is namelijk gebaseerd op bevraging van de ouders. Het inschatten van het aantal minuten slaap per nacht is evenmin evident, maar de conclusies zijn er wel op gebaseerd. In sommige gezinnen is er gewoon geen plaats voor een eigen babykamertje of misschien willen ouders beletten dat de baby andere kinderen in huis wakker maakt. Ouders die hun baby sneller in een eigen kamertje laten slapen, zijn vaker hoger opgeleid, zo blijkt nog. Vermoedelijk hebben deze mensen gewoon een groter huis.

30% WAAR

Het is best mogelijk dat een kindje beter slaapt wanneer het in een eigen kamertje ligt, omdat dit doorgaans rustiger is. Ouders die hun kindje liever in een bedje in hun slaapkamer leggen, moeten zich niet schuldig voelen. Het is niet ‘ongezond’ voor de baby, maar de kans is groter dat je als ouder minder goed slaapt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer