Direct naar artikelinhoud
Samusocial

Deze vrijwilliger geeft Brusselse politici bolwassing: "Mark was misschien niet gestorven als we meer middelen hadden"

Het Samusocial-schandaal blijft verbazen. Het hardst komt de klap aan bij de honderden vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de daklozen in Brussel. Yassine Mazgout (25) is er één van: "Politici, maak van onze daklozen een prioriteit."

Mazgout is student geneeskunde aan de ULB en werkt al jaren als vrijwilliger voor de dak- en thuislozen in Brussel. Gedegouteerd door de vergoedingen die Brussels ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) in de daklozenzorg heeft opgestreken, is Mazgout in zijn pen kropen.

"Ik wil niet wegkijken wanneer iemand in nood mij aanspreekt", zo begint hij zijn ontroerende open brief, eerder verschenen in de Mediahuis-kranten. "Hoe komt het dat wie door de mazen van het sociale net valt ons zo moeilijk kan bijbenen? Hoe komt het dat ik soms minderjarigen, zelfs baby's, aantref in verlaten, koude tunnels? Hoe help je een vrouw die een andere taal spreekt om aan het misbruik van haar partner te ontsnappen?"

'Hoe komt het dat ik soms minderjarigen, zelfs baby's, aantref in verlaten, koude tunnels?'
Yassine Mazgout

Als geneeskundestudent heeft Mazgout oog voor de ziektebeelden bij deze mensen. "Ik zie hoe Ronny meer begint te drinken na het plotse overlijden van zijn beste vriend Mark. Hoe hij zijn toevlucht zoekt in alcohol om toch maar te kunnen slapen. Ik zie hoe zijn verslaving zich tegen hem keert en hij om de tien dagen naar het ziekenhuis afgevoerd moet worden. Een dag later staat hij op dezelfde plek, het ziekenhuisbandje nog om de pols."

Yassine Mazgout: 'Politici, nestel u niet in het comfort van zitpenningen.'Beeld Fernand Van Damme

Als burger is hij dan weer bezorgd om het aantal jonge mensen dat verslaafd is aan heroïne, en de sans-papiers die tegen een hongerloon op een werf staan en ‘s nachts in een station overnachten. "Ik kan me niet vereenzelvigen met het idee dat 'er altijd armoede geweest is' en dat 'er altijd daklozen zullen zijn'. We bereiden ons voor om mensen naar Mars te sturen. Dan moet het toch mogelijk zijn om langdurige dakloosheid definitief te verhelpen?"

Op het einde van Mazgouts brief volgt de sneer richting politiek. Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hebben een schandvlek op hun ambt gebracht, en de 25-jarige student hoopt dat "de nieuwe leiders er lessen uit trekken". "Politici, nestel u niet in het comfort van zitpenningen", zo eindigt hij. "Stroop de mouwen op en doe veldwerk. Leer de mensen kennen die we moeten helpen. Er is werk genoeg. Ronny kan psychiatrische hulp gebruiken. Mark was misschien niet gestorven als we meer middelen hadden om ziektes te voorkomen. Geen kind zou buiten moeten slapen."

'Mark was misschien niet gestorven als we meer middelen hadden om ziektes te voorkomen'
Yassine Mazgout

Lees ook: Ook familie PS'ers mocht iets verdienen bij Samusocial