Is er een probleem met "Kind van de duivel"? "We moeten niet panikeren"

Er is de laatste dagen wat ophef ontstaan over het liedje "Kind van de duivel" van Jebroer. Het nummer is razend populair, ook bij jonge kinderen, maar sommigen vinden de tekst ongepast. Is er eigenlijk wel een probleem en zo ja is het een nieuw fenomeen? "Ik denk dat veel mensen op het achterste van hun poten staan, omdat het in het Nederlands is", zegt MNM-presentatrice Astrid Demeure.

Wie kinderen of jongeren in huis heeft, kan moeilijk ontsnappen aan "Kind van de duivel" van de Nederlandse rapper Jebroer. De laatste dagen is er een kleine mediastorm losgebarsten rond het nummer. Vooral de zin "Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is, hoop dat je deze draait op mijn begrafenis" vinden sommigen ongepast.

Bij Studio Brussel hadden ze vanmorgen een oproep gelanceerd om kinderen het nummer te laten inzingen. De oproep was een groot succes. De radiozender kreeg meer dan 300 reacties, zo goed als allemaal positief. Bekijk hieronder in de video het resultaat.

(lees verder onder de video)

"Ik denk dat veel mensen op het achterste van hun poten staan, omdat het in het Nederlands is", zegt Astrid Demeure die UrbaNice presenteert op MNM en daardoor het genre goed kent. "Het is veel confronterender in het Nederlands dan in het Engels, maar we moeten niet panikeren." Demeure benadrukt ook dat we onze kinderen niet moeten onderschatten. "Ze beseffen echt wel dat het een vorm van humor is."

De MNM-presentatrice begrijpt ook niet waarom het nu plots een hetze is geworden. "Het nummer van Jebroer is al meer dan een half jaar oud", zegt ze. "Het is inderdaad ook geen alleenstaand geval. Zelfs als we meer dan vijftig jaar terug in de tijd gaan. Elvis Presley heeft de wereld meer dan eens op zijn kop gezet en daar heeft niemand iets aan over gehouden."

Van "Drank en drugs" tot "Pompen"

"Kind van de duivel" is inderdaad verre van het enige nummer dat opschudding veroorzaakt. De laatste jaren wordt Vlaanderen overspoeld door hiphop, veelal uit Nederland, met niet altijd even gepaste teksten die vaak door kinderen worden meegebruld. Het gaat dan bijvoorbeeld over drugs in "Drank en drugs" van Lil Kleine & Ronnie Flex of om seks in "Pompen" van Kraantje Pappie. Het fenomeen is dus niet nieuw. Bekijk in de video hieronder enkele voorbeelden.

(lees verder onder de video)

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel vindt dat je als ouder gewoon moet meezingen met je kind. "Ik zou als ouder in eerste instantie gewoon meezingen. Pas als de kinderen zelf vragen beginnen te stellen zou ik er eens over babbelen, maar ik zou het niet al te serieus nemen", zegt ze.

Collega-presentator Bram Willems valt haar daarin bij. "Je moet duidelijk maken aan je kinderen dat het gewoon muziek is. Erover praten lijkt me het belangrijkste", zegt hij. "Elke vorm van kunst mag wel eens choquerend zijn, maar ik vind niet dat we dat moeten wegsteken voor onze kinderen."

Ketnet weert "Kind van de duivel"

Studio Brussel en MNM zendt de nummers wel uit, maar ze worden wel degelijk geweerd bij kinderzender Ketnet. "We willen er zijn voor kinderen van alle leeftijd en hanteren daarbij een aantal waarden", zegt Maarten Janssen, de netmanager van Ketnet. "Aan de hand daarvan wegen we ook liedjesteksten af. Gaat het over drugs, aanzet tot geweld of respectloos gedrag. Dan is dat een reden om dat liedjes niet op te nemen in onze playlist."

Janssens benadrukt dat Ketnet geen artiesten an sich op een zwarte lijst zet. "Als Jebroer morgen een nummer uitbrengt dat wel aan onze waarden voldoet, dan gaan we dat zeker spelen."

Meest gelezen