Direct naar artikelinhoud
Proces Kasteelmoord

Psychologe: "Gyselbrecht was geen wraakzuchtige opa, hij was ontredderd"

Het kasteel in Wingene waar bewoner Stijn Saelens werd beschoten.

Op het proces over de kasteelmoord heeft de psychologe van het dochtertje van Stijn Saelens bevestigd dat André Gyselbrecht wel degelijk op zoek was naar een oplossing. Anderzijds wilde hij het volgens Ann Verstuyf stilhouden, omdat de familie Saelens een bekende familie is.

De advocaat van de familie Saelens kwam tijdens de vragenronde als eerste aan de beurt. "Zijn de vier kinderen ook bij u geweest voor een behandeling naar aanleiding van het feit dat hun opa hun papa heeft laten vermoorden? ", stelde meester Jan Leysen een retorische vraag.

"Incest afgedaan als spel"

Opvallend genoeg werd de therapie van het vijfjarige dochtertje al na vier sessies onderbroken. "Er was zeker een vorm van vermijding aanwezig, want Elisabeth heeft naar de resultaten zelfs niet gevraagd", aldus de psychologe. "Anderzijds wilde ze in relatietherapie gaan en haar relatie een nieuwe kans geven." Stijn Saelens zou de incest afgedaan hebben als een spel. "Een kind voelt aan wat het leuk vindt en wat niet. J. vond het niet leuk. Voor haar was het dus geen spel. Dan stop je de handeling en mag die zich niet herhalen."

Over de precieze rol van Stijn Saelens kon Verstuyf geen uitspraken doen, omdat ze hem nooit gezien heeft. Ze onderzocht wel een tweede kind van het gezin Saelens-Gyselbrecht. "Je zag dat J. niet weerbaar was tegenover A. Een heel laag zelfbeeld kan een gevolg zijn van misbruik. Die emotionele blokkades spreken boekdelen." Volgens de psychologe kunnen de zedenfeiten gevolgen hebben op langere termijn, al zijn daar in dit geval geen gegevens over.

Bekende familie

Het bewuste verslag van Ann Verstuyf werd pas maanden na de sessies gebruikt toen André en Elisabeth Gyselbrecht in oktober 2011 een klacht indienden bij de onderzoeksrechter. "André wilde het stilhouden, omdat de familie Saelens een bekende familie is. Wie ben ik dan om daar onmiddellijk op te reageren? Ik heb hen dan wel doorverwezen naar een psychiater voor gezinstherapie. Als Saelens dat zou weigeren, heb ik het vertrouwenscentrum aangeraden."

Ten slotte vroeg meester Johan Platteau naar de gemoedstoestand van zijn cliënt op het moment dat hij hulp zocht bij de psychologe. "Er was een bezorgdheid naar het kind, maar het was ook een zoeken naar oplossingen." Die hulpvraag was volgens de getuige heel duidelijk. "Het was geen wraakzuchtige opa, hij was ontredderd. Er was wel een enorme discrepantie tussen het gedrag van André bij de aanmelding en bij de laatste sessie."