Direct naar artikelinhoud
Sint-Truiden

Man die agent zwaar toetakelde tijdens arrestatie krijgt 100 uren werkstraf

Man die agent zwaar toetakelde tijdens arrestatie krijgt 100 uren werkstraf

Een 42-jarige man uit Sint-Truiden is door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 100 uren werkstraf veroordeeld wegens ernstige weerspannigheid tegen een politieagent. De agent hing half in zijn voertuig, een Citroën Berlingo, toen beklaagde zijn garage binnenreed. Hij had de agent eerst tweemaal geslagen. Toen de agent hem sloeg en in zijn wagen hing, duwde de man op het gaspedaal.

Een politieploeg zag de man op 14 april 2015 door het rode licht rijden en over de rijbaan zwalpen, terwijl hij op weg was naar huis op de Luikersteenweg in Sint-Truiden. Ondanks herhaaldelijk aanmanen om te stoppen, negeerde hij elk politiebevel. Pas op de oprit van zijn woning hield de veertiger halt.

In zijn Berlingo hing een alcoholgeur. Toen de agent hem zijn papieren vroeg en aanmaande de auto stil te leggen, trapt hij op het gaspedaal. De agent kwam zo bijna gekneld te zitten tussen auto en garage.

Blinde paniek
Beklaagde probeerde de rechtbank te overtuigen dat hij uit wettige zelfverdediging handelde, omdat hij door blinde paniek zichzelf in veiligheid wilde brengen na de slag van de agent. Dat geloofde de strafrechter echter niet.

Als de werkstraf niet binnen de termijn is uitgevoerd, wacht hem acht maanden cel. Op burgerlijk gebied is er nog geen einduitspraak. De agent vroeg 17.000 euro. De rechtbank heeft een deskundige aangesteld, die de betrokken agent zal onderzoeken om de letsels te begroten.

Op 16 januari 2018 worden de debatten, enkel op burgerlijk gebied, heropend.