Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Europese inbreukprocedures tegen Polen, Hongarije en Tsjechië voor weigeren asielzoekers

Europese inbreukprocedures tegen Polen, Hongarije en Tsjechië voor weigeren asielzoekers
Beeld thinkstock

De Europese Commissie opent inbreukprocedures tegen Polen, Hongarije en Tsjechië omdat ze blijven weigeren om asielzoekers op te vangen.

De EU neemt die beslissing omdat Polen, Hongarije en Tsjechië blijven weigeren om asielzoekers op te vangen zoals afgesproken in het spreidingsplan. Polen en Hongarije hebben tot dusver geen enkele asielzoeker laten overvliegen uit Italië of Griekenland. Tsjechië haalde twaalf mensen uit Griekenland, maar heeft intussen alle medewerking opgezegd. Ook Slovakije is mordicus tegen het verplichte spreidingsplan, maar het land ontsnapt aan een procedure omdat het in extremis een zestiental asielzoekers uit Griekenland haald 

De desbetreffende landen ontvangen nu een formele brief waarin zij op de hoogte worden gesteld van de juridische stappen die tegen hen genomen worden. Een inbreukprocedure kan eventueel in een latere fase leiden tot het aanspannen van een rechtszaak. 

"Helaas, en ondanks herhaalde oproepen hebben Tsjechië, Hongarije en Polen in het kader van hun verplichtingen aan Griekenland, Italië en andere lidstaten nog niet de nodige actie ondernomen", klinkt het in een verklaring van de Europese Commissie. Volgens de Commissie is het in strijd met de "wettelijke bepalingen". "We hebben genoeg vertragingen en discussies gehad. Het is tijd om actie te ondernemen", aldus Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos.

"De Europese Commissie dringt er blindelings op aan om disfunctionele quota te blijven doorvoeren", zo reageert de Tsjechische premier. "Ons land is klaar om haar positie te verdedigen", klinkt het nog.