Dief te dik? Politie mag geen taser gebruiken

Vijftien politiezones testen het gebruik van stroomstootwapens uit. Om het risico op ongevalletjes te vermijden, zo een wapen is niet ongevaarlijk, heeft de federale politie een lijst opgesteld van risicofactoren. Bij wie te dik of te dun is of bij zwangere vrouwen wordt de taser het best niet gebruikt.

tg

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft begin dit jaar het licht op groen gezet voor een uitgebreide testfase van stroomstootwapens. Ruim 30 politiezones stelden zich kandidaat. Uiteindelijk werden er 15 geselecteerd, verdeeld over gans het land. Over welke zones het gaat, wordt niet gecommuniceerd.

“Voorwaarde was wel dat ze een bijzonder bijstandsteam hebben”, zo heeft de minister geantwoord op een parlementaire vraag van de Luikse Kattrin Jadin. Het is immers niet de bedoeling dat de wijkagent met een taser aan zijn gordel op patrouille gaat.

Helemaal ongevaarlijk is het wapen echter niet. In het buitenland zijn er immers al verschillende incidenten geweest, vooral dan bij mensen met pacemakers en gebruikers van bepaalde medicijnen. Volgens Amnesty International gaat het om minstens 50 doden die direct aan het gebruik van stroomstootwapens kunnen worden gelinkt.

Te dik of te dun

De federale politie heeft daarom een lijst opgesteld met risicofactoren, mensen of situaties waarbij het gebruik van een stroomstootwapen wordt afgeraden.

Het gaat onder meer om personen die zich in een verhoogde positie bevinden, lopen of in beweging zijn. Door de stroomstoot raken ze tijdelijk verlamd en kunnen zich pijn doen bij het vallen.

Wie een machine bedient of zich in een onveilige omgeving bevindt, wordt beter niet getaserd.

Dat geldt ook voor zichtbaar gewonde personen, voor kinderen, zwangere vrouwen en hartpatiënten.

Ook bij wie obesitas heeft of extreem mager is en een zwakke botstructuur en zwakke spieren en gewrichten heeft is een elektrische schok niet aan te raden.

Geboeide personen kunnen best ook niet uitgeschakeld worden met een stroomstootwapen en het is zeker niet aangewezen om gelijktijdig twee of meer tasers te gebruiken om een persoon uit te schakelen.

Niet goedkoop

Minister Jambon heeft ook duidelijkheid verschaft over de kostprijs en die valt nogal tegen. Een stroomstootwapen, zoals het door politiediensten wordt gebruikt, kost 1.395 euro. Daar komt nog ruim 70 euro bij voor de batterij. Een speciale holster kost 53,50 euro, een kit voor het downloaden van gegevens 223 euro.

Zo een stroomstootwapen dient elektrische schokken toe, waardoor de spieren van wie geviseerd wordt tijdelijk verlamd worden. Volgens de politie zijn zulke stroomstootwapens nodig om gevaarlijke personen in bepaalde situaties te neutraliseren, zonder daarbij het vuurwapen te moeten trekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen