Direct naar artikelinhoud
Ultimas

Raf Simons wint nieuwe Vlaamse Cultuurprijs

Raf Simons, hier eerder deze maand tijdens de CFDA Fashion Awards in New York.Beeld Evan Agostini/Invision/AP

Met Raf Simons, die de prijs kreeg voor algemene culturele verdienste, konden de nieuwe Ultimas meteen met een grote naam uitpakken. De nieuwe cultuurprijzen werden dinsdag voor het eerst uitgereikt in de Gentse Vooruit.

Twaalf cultuurprijzen, netjes uitgedeeld over evenveel tijdstippen doorheen het jaar. Sinds de vorige minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in 2010 besliste om geen jaarlijks gala meer te organiseren – het was te veel show geworden -, ging het er niet meteen op vooruit met de in 2003 opgerichte prijzen.

Moet anders en beter, oordeelde minister van Cultuur Sven Gatz, en dus besliste hij opnieuw één groots cultuurfeest te organiseren “om het vele cultuurtalent van hier te erkennen.” In een moeite door kregen de Cultuurprijzen met de Ultimas ook een nieuwe, beter bekkende naam. Een verwijzing ook naar het bronzen beeldje van van Philip Aguirre, ‘La Ultima Isla.”

De hoofdvogel van de avond was voor Raf Simons, die de Ultima voor zijn Algemene Culturele Verdienste kreeg. De mode-ontwerper was niet in Gent, maar er was wel een liveverbinding met New York, waar hij nu woont. Is zo’n prijs voor hem nog wel belangrijk?

Buitenbeentje

Daar moet je niet aan twijfelen, zegt Bianca Luzi, de zaakvoerster van Raf Simons. “Hij is heel goed op de hoogte van deze prijs en wie de andere winnaars zijn. Ook het feit dat een mode-ontwerper zo’n culturele prijs krijgt maakt het voor hem bijzonder. Mode wordt toch vaak als een buitenbeentje beschouwd als het over cultuur gaat.”

Ook Jeroen Olyslaegers, vorige maand nog winnaar van de Fintro Literatuurprijs, kreeg een Ultima voor Letteren. Enige gewenning treedt er nog niet op, zegt hij. “Als prozaschrijver ben ik lang door de woestijn gegaan. Prijzen zijn de poortwachters: ze geven aan dat je wordt toegelaten en het publiek heeft dat snel door. Ik geniet er dus van, maar het blijft altijd wat dubbelzinnig. Ik denk dan ook aan de vele andere schrijvers en schrijfsters die hier niet staan.”

Jeroen Olyslaegers krijgt de Ultima voor Letteren van Kirsten Lemaire.Beeld Wouter Van Vooren

Behalve de eer en het kunstwerk van Aguire krijgen de winnaars van Ultimas ook nog 10.000 euro, een fotoreportage en een clip. 

De twaalf winnaars van de Ultimas

Algemene Culturele Verdienste : mode-ontwerper Raf Simons

Muziek: Muziekpublique, promotor van wereldmuziek en folk

Circus: Collectif Malunés, Frans-Belgisch circusgezelschap

Film: Pieter-Jan De Pue, regisseur van The Land of the Enlightened

Beeldende Kunst: Wiels, Centrum voor Hedendaagse kunst

Podiumkunsten: fABULEUS, theatergezelschap waar theatermakers en jongeren samen aan de slag gaan

Architectuur: Paola Viganò, architect-stedenbouwkundige professor in stedenbouw en stedenbouwkundig ontwerp

Cultureel Ondernemerschap: Timelab, open stadslabo in Gent

Amateurkunsten: Forumtheater Radicalisering, participatief theater rond thema's als racisme en radicalisering in Molenbeek

Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Toestand vzw, dat leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en (publieke) ruimten reactiveert

Letteren: Jeroen Olyslaegers, schrijver van onder andere het bekroonde Wil

Immaterieel Erfgoed: Geelse gezinsverpleging, dat psychisch kwetsbare mensen bij gezinnen laat verblijven