Michiel Vos: "Onderzoek Russische inmenging blijft donkere wolk boven Witte Huis"

Het dossier van eventuele Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijft als een donkere wolk boven het Witte Huis hangen, ook na de getuigenis van de minister van Justitie Jeff Sessions in de Senaatscommissie. De versie van Sessions, dat er geen contacten geweest zijn met Russische functionarissen, staat immers lijnrecht tegenover die van ex-FBI-directeur James Comey. Het hele dossier wordt alsmaar onduidelijker.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De hoorzitting van gisteren was een soort antwoord op de hoorzitting van gewezen FBI-directeur James Comey", zegt VS-correspondent Michiel Vos (foto in tekst) in "De ochtend". "Hij gelooft heel erg in het presidentschap van Donald Trump, hij verdedigde hem en hij verdedigde ook zijn eigen rol in het presidentschap."

"Volgens Sessions is er geen sprake van samenwerking tussen leden van de Trump-campagne en de Russen. Het hele verhaal is volgens de minister van Justitie gebaseerd op geruchten en leugens die worden verspreid. Er is allemaal helemaal niets van waar. We moeten hem geloven omdat hij al tientallen jaren, zoals hij het zelf heel emotioneel aangaf, het land dient. Hij zou toch nooit samenwerken met een buitenlandse macht als Rusland om zo de Amerikaanse democratie te schaden." 

Verhalen Comey en Sessions lijnrecht tegenover elkaar

Een compleet ander verhaal dus dan wat Comey vertelde. Hij is er immers van overtuigd dat Rusland de verkiezingen in de VS probeerde te beïnvloeden. "Deze twee verhalen staan lijnrecht tegenover elkaar", stelt Vos. "Comey probeerde de zaak te maken dat er wel degelijk allerlei banden zijn geweest of zijn tussen de Trump-campagne en de Russen. Sessions wil daar niets van weten en hij werd ook emotioneel tegen een aantal senatoren. Als je hem zo hoorde, moest je je een beetje afvragen waar de Senaat en onderzoekers dit dossier nu op baseren. Anderzijds blijft de vraag of Jeff Sessions de waarheid heeft gesproken en hoe het nu eigenlijk zit met de banden tussen het Witte Huis en Rusland? 

Donkere wolk die boven Witte Huis blijft hangen

Het grote probleem is dat de tegenstrijdige getuigenissen van Sessions en Comey de zaak niet duidelijker maken, integendeel. "Dat is onhandig voor het Witte Huis", bevestigt Vos. "Het is een donkere wolk die boven het Witte Huis blijft hangen. Dat komt ook doordat Sessions veel vragen niet wilde beantwoorden. Dat waren vragen zoals: wat heeft u besproken met de president, waarom was u nog steeds betrokken bij het ontslag van Comey terwijl u zelf al eerder had besloten u volledig terug te trekken? Daarvan zei hij: het zou belachelijk zijn om te denken dat als je je terugtrekt als minister van Justitie, dat je dan niets meer mag doen."

Sessions leek een beroep te doen op het executive privilege (exclusieve uitvoeringsbevoegdheid). Dat houdt onder meer in dat gesprekken tussen de president en zijn topadviseurs niet openbaar gemaakt worden. Maar volgens een analyse van The Washington Post zou Sessions dit principe eerder gebruikt hebben als schild om zich achter te verschuilen.

Sessions weigerde immers ook te antwoorden op vragen die niet meteen gelinkt waren aan geclassificeerd materiaal of lopende onderzoeken. Daar tegenover stond dat hij wel details gaf over de redenen voor het ontslag van Comey. Volgens analisten een teken dat hij à la carte koos of hij een vraag zou beantwoorden of niet. Volgens wetspecialisten is het trouwens de president zelf die het privilege zou moeten inroepen.

"Het is mijn oordeel dat het ongepast zou zijn voor mij om privé-conversaties met de president naar buiten te brengen op een moment waarop hij nog niet de kans gehad heeft om de vragen te bekijken en om een antwoord goed te keuren", zei Sessions.

Gevolgen voor Trump op dit moment?

Michiel Vos ziet op dit moment echter nog altijd geen grote gevolgen voor president Trump. "Er zijn twee onderzoeken die blijven doorgaan. Het blijft een wolk die boven het presidentschap hangt, nu al maanden. Het neemt enorm veel tijd in en het neemt enorm veel aandacht weg van het beleid van Trump. We komen nergens aan toe, klaagt het Witte Huis, want we zitten allemaal in hoorzittingen. De pers vindt het prachtig, want dit zijn prachtige tv-momenten, maar wat het allemaal oplevert, is mij -als observator- niet helemaal duidelijk. Ja, er zijn problemen voor het Witte Huis, maar ik weet niet helemaal specifiek waar die nu op duiden in dit dossier."

Meest gelezen