Deze bank biedt een spotgoedkope woninglening zonder dat je een bankier moet zien

Internetbank Keytrade start met spotgoedkope woonleningen die gewoon online aangevraagd kunnen worden. De tarieven zijn niet onderhandelbaar, en er zijn ook geen kortingen voor wie een verzekering bij de bank neemt of er zijn loon laat storten. “Wij zijn gewoon zoveel goedkoper omdat we geen personeel en geen kantoren hebben”, zegt CEO Thierry Ternier.

“Dit is echt wel een doorbraak”, zegt specialist Kristof De Paepe van bankvergelijkingssite Spaargids.be. “Alle banken zijn oplossingen aan het zoeken om meer digitaal te werken, maar Keytrade is de eerste die tegelijk ook zulke lage tarieven biedt, die kunnen wedijveren met wat de grote banken in hun kantoren aanbieden. Met één groot verschil: die van Keytrade zijn zonder voorwaarden, dus je moet er geen dure schuldsaldo- of brandverzekering bij nemen en er zijn ook geen dossierkosten.”

“Onderhandelen is onzin”

BNP Paribas Fortis was met dochter Hello Bank de allereerste om digitale woonleningen af te sluiten. “Maar zij hebben niet tegelijk dergelijke goedkope tarieven: zij zijn er voor mensen die geen zin hebben om alle banken af te schuimen en bereid zijn daarvoor een prijs te betalen”, zegt De Paepe. Ook KBC heeft al een digitaal aanbod. “Maar bij hen is er altijd nog een soort van videoconferentie via Skype of zo. Dus je ziet altijd wel een bankier.”

Bij Keyhome, de nieuwe lening van Keytrade, is dat niet het geval. Net als bij Hello Bank, vul je je gegevens in en krijg je onmiddellijk een leningprijs voorgesteld. “Als je gegevens correct zijn, is dat ook het echte aanbod”, zegt CEO Thierry Ternier. De procedure bij een doorsnee bank, waarbij de klant moet onderhandelen voor het tarief van zijn woonlening op basis van een aanbod van een concurrent, noemt hij onzin. “Het getuigt van een misprijzen voor de klant dat banken niet meteen het beste voorstel op tafel leggen”, zegt hij. “Wij gaan ervan uit dat we het scherpste tarief op de markt hebben.”

De handtekening wordt volledig digitaal gezet: via een systeem van sms’en voor nieuwe klanten of via de traditionele inlogsleutel voor bestaande. Keytrade controleert wel alle gegevens, beklemtoont Ternier. “De klant moet natuurlijk wel een fotootje maken van zijn loonfiche en van het compromis en die doorsturen.”

Het enige wat niet verandert, is dat de klant nog naar de notaris moet. “Dat is de Belgische wetgeving. Daar kunnen wij niets aan doen”, zegt Ternier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer