© Shutterstock

Vrouw “was 15 keer verkracht”, rechters beweren dat zeven mannen “onschuldig” in de cel zitten

“Ik ben verkracht. 15 keer”, dat beweerde de 25-jarige Jemma Beale op de Britse rechtbank van Southwark Crown Court. Hoewel de autoriteiten meteen in actie kwamen om de mannen die Beale aanwees in te rekenen, geloven ze nu dat de waarheid heel anders klinkt. “Ze heeft alles verzonnen en ze moet gestraft worden”, was er te horen in de rechtbank.

In juli 2012 overkwam Beale uit Bedfont naar eigen zeggen iets verschrikkelijks. Zo zou ze door vier mannen verkracht zijn, terwijl ze tegen werd gehouden met prikkeldraad. Maar de camerabeelden van die avond toonden alleen maar Beale zelf, terwijl ze alleen ongestoord naar huis liep. Ze had wonden, maar er werd geen sperma gevonden.

Daar bleef het niet bij. Enkele maanden later zou ze in november 2012 opnieuw verkracht zijn net buiten haar huis. Ze kon de daders heel goed beschrijven en de mannen werden een tijd later opgepakt. Ook zij eindigden in de cel wegens verkrachting. Maar één van die mannen, Luke Williams, die twee jaar lang in voorarrest zat, zei dat alles verzonnen was. Beale zou hem tijdens een feestje gevraagd hebben of hij met haar seks wou hebben, terwijl haar vriendin het niet kon horen. “Ik was echt niet op mijn gemak, maar ik vind haar helemaal niet aantrekkelijk. Maar ze voelde zich duidelijk afgewezen”, aldus Williams toen hij zich mocht verdedigen.

Steeds straffere verhalen

© Isopix

Uiteindelijk zou de wandeling na een avondje uit naar haar huis in september 2013 opnieuw in een ramp eindigen. Toen werd ze plots meegesleurd in een steegje. In de straat zou ze tegen de muur gedrukt zijn en door acht mannen betast geweest zijn. Vervolgens zouden ze haar verkracht hebben en aangerand hebben. Eén man zou ze herken hebben als een vriend, Mahad Cassim. De anderen waren allemaal onbekenden.

Maar Cassim vertelt een heel ander verhaal. De man die haar een lift zou gegeven hebben na een leuk feestje, zou de 25-jarige vrouw nooit aangeraakt hebben. Ook al waren er geen bewijzen en ook al werd er geen enkele andere “mededader” gevonden, toch kreeg hij een celstraf van zeven jaar voor “verkrachting”.

Nogmaals verkracht

Negen verkrachters, zes aanranders. Zoveel mannen eindigden er in het totaal achter de tralies door de verklaringen die de 25-jarige in drie jaar tijd had afgelegd. En dat verbaast justitie enorm. Nu ze die verschillende aanklachten moet komen verdedigen bij de rechters, behandelen ze Baele niet meer als slachtoffer.

“Het is enorm onwaarschijnlijk dat je zoveel en zo frequent wordt verkracht”, vindt openbare aanklager John Price. “Je verhalen zijn groteske verzinsels, compleet ongeloofwaardig wanneer ze je naast elkaar bekijkt. De wonden die je had, heeft ze zichzelf aangedaan. Elke aanklacht is volledig fout. Door jou zitten er onschuldige mannen in de cel, zoals Mahad Cassim. Net hen, maar jij moet gestraft worden.” Op deze manier zou ze bovendien schaamteloos misbruik maken van een zeer pijnlijk misdrijf als verkrachting om in de aandacht te komen, aldus Price.

Jemma Baele houdt haar onschuld vol. De rechters overleggen nu om de zaak een rechtvaardig einde te geven. Volgens de openbare aanklager zitten er immers nog zeven mannen “onschuldig” vast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer