Bijna 40 procent Limburgse familiebedrijven treuzelt met overdracht

Bijna vier op tien (38 procent) van de Limburgse familiebedrijven zit in de zogenaamde fase “rood” wat betreft overdracht naar de volgende generatie. Dat wil zeggen dat de Limburgse ondernemer de neiging heeft om de voorbereidingen van de eigendomsoverdracht uit te stellen, blijkt uit onderzoek van Hogeschool PXL en ondernemersorganisaties Unizo en VKW bij 400 ondernemers.

hvv

“Oudere ondernemers vinden zich blijkbaar vaak nog te jong om al met de overdracht bezig te zijn”, zegt Stef Houben van Hogeschool PXL. “Nochtans is tijdig beginnen nadenken over de overdracht van cruciaal belang.” De voorbereidingen voor een eigendomsoverdracht kunnen immers zo’n drie tot vijf jaar in beslag nemen. “Vaak beginnen ondernemers er te laat aan en dan worden snelle en soms slechte beslissingen genomen”, vult Bart Lodewyckx van Unizo Limburg aan.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers bij voorkeur de zaak wil overdragen aan de kinderen of familie. “Toch blijkt de vrijstelling van schenkbelasting voor de overdracht van een familiebedrijf amper gekend”, aldus Koen Hendrix van VKW Limburg. “Die nieuwe regeling geldt al sinds 1 januari 2012 in het Vlaamse gewest.”

Naast een campagne om de vrijstelling van schenkbelasting beter bekend te maken, gaan VKW en Unizo ook hun netwerken aan elkaar koppelen. “Doel is om in alle discretie de onderlinge contacten tussen mogelijke overlaters en potentieel geïnteresseerde overnemers te vergemakkelijken en zo de verankering van Limburgse bedrijven te bevorderen”, aldus Hendrix.

De werkgeversorganisaties willen op die manier voorkomen dat kmo’s in de provincie verdwijnen. “Het voortbestaan van onze kmo’s is van levensbelang voor de Limburgse economie en voor het behoud van de tewerkstelling”, besluit Lodewyckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer