Marij kookt Limburgs: “echte, ambachtelijke bakkers, je proeft het verschil”

Het ontbijt is mijn lievelingsmaal. En dat mag als een koning, zeggen ze. Dus ga ik vanochtend nog eens voor chocopasta op de boterham. Liefst snijd ik mijn brood zelf, zo’n dikke snede multivlokkenbrood boordevol granen. Elke warme bakker heeft nog wel zo’n variant. In Bocholt is Knapen dé bakker voor brood. Hij is de enige die overleeft tussen de supermarkten. In Kaulille en Lozen hebben ze ook nog echte ambachtelijke bakkers, gelukkig maar. Je proeft het verschil. Doe de test nog maar eens, die is heel smakelijk.

Net zo met ambachtelijke chocopasta. Boer Boonen van Catharinadal maakt die nog zelf van de verse melk, eieren, suiker, boter en Callebaut-chocolade. Smeuïg en zonder allerhande kleurstoffen en additieven om chocopasta een lange houdbaarheid en Nutella-smaak te geven. Hopelijk kan hiermee worden vermeden dat Nutella de hele wereld verovert. En dat we binnenkort niet meer weten hoe verse chocopasta smaakt. Liever nog dan chocopasta eet ik platte kaas met fruit. En ook daar zit een hemelsbreed smaakverschil met die van gesteriliseerde melk en die van rauwe melk. Doe gewoon de test en haal eens een bakje op een hoeve. Thuis ‘pimpten’ – al kenden we dat trendy woord als kind nog niet - we die platte kaas met ingemaakte kersen van mama. Mijn ouders eten hun platte kaas nog altijd zo. De kersen moet mama intussen zelf ontpitten voor ze die kan inmaken. Haar hulpje van weleer is intussen het huis uit.

Nog even over platte kaas. Die eet ik trouwens liever dan zurige yoghurt. Thuis aten we die platte kaas ook op onze boterham met wat bieslook of met radijsjes. Een gerechtje dat voedingsexpert Christophe Matthys van de KU Leuven verheerlijkt wegens heel gezond: naast vezels, ook prebiotica in de radijsjes en probiotica in de platte kaas.

Nieuwe dingen leren eten

Bij Het Vrije Veld in Zutendaal ben ik gisteravond een kist vol verse groenten en kruiden gaan halen. Ze bedelen wekelijks pakketten voor 15 euro aan vaste klanten, doordat mijn aankoop eenmalig was, betaalde ik 20 euro. Maar voor mij is 37 km enkele rit echt te ver rijden voor een wekelijkse portie vers van het veld. Zo’n groenten- en kruidenpakket is bij Het Vrije Veld altijd een verrassing. Naargelang het seizoen wisselt de inhoud. “En zo leren we mensen ook nieuwe dingen eten”, vertelt Lore die dit samen met haar kameraad Souliman runt. Ze bewerken een hectare grond. Allemaal bio. In mijn mand zitten koolrabi, spinazie, pijpajuin, zomerrammenas, frisée salade, dragon, peterselie, lavas, salie en warmoes (snijbiet). De verse bladgroenten moeten natuurlijk snel worden verwerkt. Omdat ik dol ben op maaltijdsalades, bedenk ik meteen een gerechtje. Salade, verse spinazie en ook warmoesblaadjes en rammenas kan je rauw eten. Rammenas smaakt een beetje naar radijs. “Goed wassen”, zegt Lore. Alles komt natuurlijk recht uit de grond. De scherpe smaak van blauwe kaas (die van Achel natuurlijk) vind ik super, en dat combineer ik dan nog met een gegrilde conference peer uit Sint-Truiden. Zelf kweek ik altijd wat tuinkers op enkele velletjes keukenpapier, dus die heb ik ook nog. Bij mama in het schuurtje vond ik nog een paar walnoten van haar notelaar. Die passen daar ook perfect bij.

Voor de dressing kon ik walnootolie kopen in de winkel Lekker Limburgs in Hasselt. Ik wist zelfs niet dat er olie werd geperst in Limburg. Vigor is een jong bedrijf gespecialiseerd in de productie van artisanale olie van eerste koude persing opdat alle smaak en voedingsstoffen blijven behouden. Honing hebben we altijd in huis van imker Boonen uit Reppel. Bij de dressing moet ook een lepeltje mosterd, en die is ook Limburgs : Haspengouwse mosterd met mosterdzaden van eigen bodem, gemaakt door Jacobs Fruit in Sint-Truiden. Enkel de balsamico-azijn is niet Limburgs. Daarvoor neem ik een artisanale uit Italië, gekocht bij Herteleer in Genk.

Handgeplukt en zongedroogd

De geur van vers gebrande koffie komt je al tegen op de stoep van de koffiebranderij Gulden Tas in Bree. Nog maar net binnen serveert Brecht Creemers, meesterkoffiebrander, mij al een kopje van zijn nieuwste mengeling Monsooned Malabar uit India. Een krachtige koffie die mijn smaakpapillen overtuigt om koffiebonen van die Arabica-vruchten, handgeplukt en zongedroogd, te kopen. Brecht verduidelijkt nog dat de Arabica veel milder van smaak is dan de bonen van de Robusta-plant, robuuster zoals de naam zelf zegt, met een grotere opbrengst en mindere kwaliteit. Brecht noemt het supermarkt-koffie.

Op de verpakking van de Gulden Tas staat hoeveel koffie je moet gebruiken voor een aromatisch kop, zo’n 12 gram, een eetlepel. “En dan moet je weten dat ze in cafés maar zo’n 8 gram gebruiken, en dan zetten ze zo’n emmer slappe koffie op een plateau vol koekjes, suiker en melk. Goede koffie moet je puur drinken. Zelfs met een halve theelepel suiker proef je alleen nog maar suiker”, steekt Brecht Creemers van wal. Als ik schoorvoetend beken dat ik pure Nespresso drink verheft hij zijn stem. “Weet je dat in zo’n capsule maar een paar gram koffie steekt. En weet dat je die koffie aan 80 euro per kilo betaalt. Dan heb jij dus echt geld te veel.” Het excuus van gebrek aan tijd werkt niet bij Brecht. Kwaliteit vraagt aandacht en passie. “Mensen kopen alles wat gemaakt is voor hun gemak, maar we weten toch niet meer wat we eten en drinken.” Daar komt deze week bij mij verandering in. Ik proef wel degelijk dat vers gebrande koffie meer aroma en smaak heeft. Maar dat betekent wel dat ik meer tijd moet uittrekken voor mijn koffie. Water koken, het dan net van de kook laten komen tot zo’n 97 graden, opgieten en dan heb ik dus een geweldig kop koffie. Mijn mengeling kost 10,95 euro voor 500 gram, dat is duurder dan in de supermarkt, maar veel goedkoper dan Nespresso. Van die 500 gram van de Gulden Tas kan ik 40 kopjes koffie drinken. Die kosten mij 27 cent per kopje. Een capsule van Nespresso, mijn smaak is Kazaar, kost 40 cent per capsule.

Limburgs oudst gekende koek

Brecht zal het niet graag horen, maar voor mijn vieruurtje heb ik er een stukje knapkoek bij gegeten. Een erkend streekproduct uit de Maaseik. In de delicatessenzaak Lekker Limburgs in Hasselt benadrukt Peter Nulens dat het originele knapkoekrecept van Jaak Smeets gist bevat. Die gist maakt een wezenlijk verschil om te komen tot een knapperig eindresultaat van die ronde koek met ruwe suikerkorrels. “Limburgs oudst gekende koek (1684) maar altijd vers gebakken” staat op de verpakking. En verder nog: “Dat gaat erin als zoete koek”. Klopt helemaal. En voor de knapkoek mag Brecht een uitzondering maken, zijn koffie smaakt er heerlijk krachtig bij.

Het is volop aspergeseizoen. Het witte goud uit de arme zandgrond. Zo zeggen ze. En dat vind ik zelf ook. Asperges komen het best tot hun recht in een eenvoudig gerecht. Op Vlaamse wijze.

Voor dit gerechtje kan ik dicht bij huis blijven. Twee neven van mij zijn aspergeteler. Danny Clauwers in Bocholt en Jacky Theuwissen in Eksel. Daar worden de asperges in alle vroegte gestoken. Die doorstaan met brio de ‘versheidstest’: tegen mekaar wrijven en dan moeten ze een ‘piepend’ zanggeluidje maken. Voor bio eieren mag ik bij mijn schoonouders de kippenweide in. Verse peterselie bracht ik mee van biohoeve Het Eikelenhof en op smaak brengen met nootmuskaat, peper, zout én geklaarde hoeveboter. Dat kan je zelf doen, maar ik heb het mij gemakkelijk gemaakt en een potje gekocht in Catharinadal in Achel. Normaal eet ik hier een stukje zalm bij van de visboer op de markt, maar die vis is helaas niet Limburgs. Dus ik vervang de vis dan maar door gekookte aardappeltjes van de hoevewinkel Pannenbakkershof in Bree die ik ook even door de geklaarde boter met peterselie wentel.

Bij zo’n topgerechtje hoort een topwijntje. De Pinot Gris van wijndomein Aldeneyck zorgt voor een harmonieus samenspel

Eten

-Ontbijt

Platte kaas (Catharinadal) met ingemaakte kersen van mama

Multivlokkenbrood (bakker Knapen) met ambachtelijke chocopasta (Catharinadal)

-Lunch

© mw

Salade van frisée, spinazie, warmoes, zomerrammenas, tuinkers met gegrilde peertjes, walnoten en Achelse blauwe kaas

Dressing van honing, mosterd, walnootolie, balsamico

Kraantjeswater

© mw

-Vieruurtje

Koffie van Gulden Tas met Maaseiker knapkoek

-Avondmaal

© mw

Asperges op Vlaamse wijze

Asperges van teler Danny

Eieren van schoonouders

Geklaarde boter van Catharinadal

Peterselie van Het Eikelenhof

Aardappeltjes van Pannenbakkershof

Pinot Gris van wijndomein Aldeneyck

© mw

Kostprijs

- Geklaarde boter (250 gram), Limburgse prijs: 3,3 euro, supermarktprijs: 2,38 euro/200 gram, verkoper: Catharinadal Achel, aantal gereden kilometers: 24.

- Magere platte kaas, Limburgse prijs: 2,50 euro/kilo, supermarktprijs: 3,75 euro/kilo, onze kost: 1,25 euro, verkoper: Catharinadal Achel, aantal gereden kilometers: 24.

- Peterselie, Limburgse prijs: 1 euro, supermarktprijs: 1 euro, verkoper: biohoeve Het Eikelenhof, aantal gereden kilometers: 24.

- Asperges, Limburgse prijs: 4 euro/kilo, supermarktprijs: 6,58 euro/kilo, verkoper: aspergeteler Danny Clauwers Bocholt, aantal gereden kilometers: 3.

- Pinot Gris 2015, Limburgse prijs: 14 euro, supermarktprijs: 7,19 euro, verkoper: wijndomein Aldeneyck Maaseik, gekocht in Carrefour Maaseik, aantal gereden kilometers: 44.

- Multivlokkenbrood, Limburgse prijs: 2,75 euro, supermarktprijs: 1,49 euro, verkoper: bakkerij Knapen Bocholt, aantal gereden kilometers: 1.

- Chocopasta (250 gram), Limburgse prijs: 2,5 euro, supermarktprijs: 7,45 euro/kilo, verkoper: Catharinadal Achel, aantal gereden kilometers: 24.

- Koffie Monsooned, Limburgse prijs: 21,9 euro/kilo, supermarktprijs: 6,20 euro/kilo (dessert), onze kost: 10,95 euro, verkoper: Gulden Tas in Bree, aantal gereden kilometers: 15.

- Salade, warmoes, spinazie, ..., Limburgse prijs: 20 euro, verkoper: groenten- en kruidenpakket Het Vrije Veld Zutendaal, aantal gereden kilometers: 74.

- Walnootolie (250 cc), Limburgse prijs: 21,2 euro/liter, supermarktprijs: 4,89 euro/liter, onze kost: 5,3 euro, verkoper: Vigor in Halen gekocht bij Lekker Limburgs Hasselt, aantal gereden kilometers: 84.

- Haspengouwse mosterd, Limburgse prijs: 21,7 euro/kilo, supermarktprijs: 6,34 euro/kilo, onze kost: 5 euro, verkoper: Lekker Limburgs in Hasselt, aantal gereden kilometers: 84.

- Grevenbroecker (blauwgeaderde kaas), Limburgse prijs: 27,60 euro/kilo, supermarktprijs: 48,70 euro/kilo, onze kost: 2,07 euro, verkoper: Catharinadal in Achel, aantal gereden kilometers: 24.

- Conference peer, Limburgse prijs: 1,55 euro/kilo, supermarktprijs: 1,55 euro/kilo, onze kost: 0,33 euro, verkoper: supermarkt, aantal gereden kilometers: 1.

- Maaseiker knapkoek (3 stuks), Limburgse prijs: 4,65 euro, supermarktprijs: niet in het assortiment, verkoper: Lekker Limburgs in Hasselt, aantal gereden kilometers: 84.

600 kilometer

Om alle Limburgse producten te gaan kopen heb ik in een week tijd bijna 600 kilometer afgelegd. Natuurlijk ben ik maar één keer naar elke producent gereden vanuit Bocholt.

De totaalprijs van mijn aankopen is met 352 euro meer dan het dubbele van een normale week, maar de hoeveelheid is ook groter dan wat we met z’n tweeën in een week consumeren.

Wil u ook Limburgs eten?

Surf naar www.hartenboer.be en www.puurlimburg.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer