© BELGA

Limburgse moeder wil politiecombi afschudden tijdens helse achtervolging met twee kindjes op de achterbank

Een 30-jarige Hasseltse en een vriend riskeren 22 maanden opsluiting en een geldboete van 6.000 euro omdat ze tijdens een politiecontrole op de vlucht sloegen met hun Volkswagen Polo. Zelf verklaarde de vrouw dat de man haar bedreigde met een pistool waardoor ze wel moest doorrijden. Opvallend: tijdens de levensgevaarlijke rit zaten de twee kindjes van de vrouw gewoon op de achterbank.

SDeferm

Op 9 maart van dit jaar deed de politiezone Borgloon een controle op woninginbraken. Toen ze de Volkwagen Polo met valse nummerplaten zagen passeren, besloten ze de wagen te doorzoeken. Na het aanzetten van de blauwe flikkerlichten en sirenes om de auto te doen stoppen, sloeg de 30-jarige bestuurster met gierende banden op de vlucht. Wat volgt was een dollemansrit tegen hoge snelheden over veldwegen. Niets kon de vrouw doen stoppen. Zo reed ze recht op een politiecombi af die haar de weg probeerde versperren met een blokkade. Op het laatste nippertje kon een aanrijding voorkomen worden omdat de agenten nog snel hun wagen konden verplaatsen. Vervolgens probeerde de Hasseltse een andere politieauto van de weg te rijden toen deze haar wilde inhalen. Ze ramde de flank, maar er vielen geen gewonden. De vier betrokken agenten vragen schadevergoedingen van 500 tot 1.000 euro per persoon.

Spijkermat

Door een spijkermat sprong een band van de Polo stuk waardoor de vrouw na enkele minuten plank gas geven op blootgelegde velgen, toch halt moest houden. “De verbazing was groot toen de agenten het duo inrekenden”, vertelt de procureur. “De twee kleine kindjes van de Hasseltse zaten zonder zitjes op de achterbank. Ze heeft hun leven geriskeerd.”

De vrouw beweerde zelf slachtoffer te zijn van haar agressieve vriend, die als passagier in de wagen zat. “Toen de flikkerlichten achter ons aangingen, haalde hij een wapen uit zijn broekzak”, klonk haar versie van de feiten. “Hij richtte het wapen op mij en begon te schreeuwen dat ik niet mocht stoppen. Als ik niet deed wat hij zei, zou hij schieten. Ik heb dus niet getwijfeld.” Toch stelde de rechter zich de vraag wat het gevaarlijkste was voor haar kinderen: een wapen of haar extreem roekeloos rijgedrag. “Wat zou jij doen als je in paniek bent?”, gaf ze hem antwoord.

Stuntvrouw

De passagier van de wagen kwam niet opdagen tijdens de zitting. Wel stelt zijn advocaat dat het verhaal van de vrouw pure nonsens is. “Meneer had inderdaad een pistool bij, maar hij heeft haar niet bedreigd. Anders had ze wel teken kunnen doen naar de agenten toen die haar met hun combi probeerden voorbijsteken”, aldus de raadsman. “Mijn cliënt heeft haar zelfs gevraagd om te stoppen, maar zij was chauffeur en had de controle. Misschien moet ze eens solliciteren als stuntvrouw, dat zou een goed carrière zijn.”

Speed en cocaïne

Volgens de procureur waren er verschillende motieven voor beide beklaagden om op de vlucht te slaan. Zo stak er speed en cocaïne in de handtas van de vrouw, had de man een geladen pistool op zak en was de wagen met geen enkele controle in orde. Hij vraagt celstraffen van 22 maanden en geldboetes van 6.000 euro. De advocaat van de vrouw vraagt echter de vrijspraak. “Wie kent er een cursus ‘Hoe reageer ik wanneer er een pistool op mij wordt gericht?’”, vroeg hij zich af. “Er is geen draaiboek of glazen bol om te bepalen wat een mens dan doet. Zij is niet gestopt, uit angst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer