Zin om te lopen, maar niet alleen? Daar vonden deze slimme jongeren iets op

© jph

© Sporty

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee jonge developers, Maxime Troiano (18) uit Landen en Mikiyas Astatke (20) uit Leuven, hebben een app ontwikkeld voor Leuvenaars om sportmaatjes te vinden: Sporty. Vanaf 23 juni is de app gratis beschikbaar in de Appstore.

Julie Putseys

Maxime en Mikiyas waren al sinds het vijfde middelbaar aan het brainstormen over een app om jongeren samen te brengen voor activiteiten, “zodat ze niet constant binnen zitten”, vertellen ze. “Toen zijn we samen aan de informaticaopleiding aan de KU Leuven begonnen, maar we bleven nadenken over zo’n app. Nadien zijn we op het idee gekomen om ons te focussen op sport.”

Het is niet altijd simpel om met vrienden af te spreken om te gaan sporten, klinkt het, vooral als je dat met een grote groep wil doen. “Dan wordt het al gauw een omslachtig gedoe om iedereen te bellen of te sms’en en een plaats en tijdstip af te spreken. Bovendien kan je er ook niet altijd op rekenen dat iedereen aanwezig is.”

Hun app Sporty wil aan dit probleem tegemoetkomen. Via de app kunnen gebruikers sportevenementen lanceren waarvoor ze ‘teammates’ – het equivalent van vrienden op Facebook – kunnen uitnodigen, of waarop anderen in de omgeving kunnen ‘inchecken’. De gebruikers kunnen ook met elkaar chatten, zowel onderling als in een groepsgesprek dat gelinkt is aan het sportevenement.

“De app is ook bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen”, zeggen de twee jonge kerels. “Omdat er in Leuven zoveel buitenlandse studenten zijn die misschien niet meteen vrienden hebben wanneer ze hier aankomen, leek ons dat een belangrijk pluspunt.” Daarom zal de app in het Engels gelanceerd worden. Later komen er ook Nederlands- en Franstalige versies.

Positieve reacties van Android en Apple

In november vorig jaar zijn ze op het idee gekomen. Sindsdien is het allemaal snel gegaan. “Mijn meter is designer en heeft de app ontworpen. Dan ben ik aan de slag gegaan om de app te ontwikkelen, telkens 's avonds na mijn werkuren, want ik ben in januari wegens een jobaanbieding gestopt met mijn opleiding”, zegt Maxime. “Hij heeft de app volledig op zijn eentje ontwikkeld. Hij was soms tot één uur 's nachts bezig ermee”, zegt Miyakas over Maxime. Hijzelf staat in voor de marketing van Sporty.

“We hebben ervoor gezorgd dat alles tot in de puntjes in orde was alvorens de app aan te bieden aan Android en Apple opdat hij via de Appstore beschikbaar zou zijn. Daarom is onze app van de eerste keer geaccepteerd”, zeggen ze trots. “Dat is heel leuk, natuurlijk. We hebben van Android en Apple heel positieve reacties gekregen.”

De app zal gratis blijven, zeggen de twee, maar op lange termijn zijn ze wel van plan om gerichte, niet-storende advertenties toe te voegen. “Gelijkaardig aan de advertenties op Facebook”, klinkt het. “Maar die zullen slechts heel beperkt zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen