FOTO. Verpleegster, er staat een paard (met schoentjes) in mijn kamer

© repro pma

© repro pma

© repro pma

© repro pma

© repro pma

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Winselot, een 22-jarig Amerikaans minipaard, ging op bezoek in het OCMW-rusthuis van Maarkedal. Hij bezocht er zelfs oudjes die hun bed moeten houden op hun kamer. “Ze fleurden helemaal op”, zegt Carine Van Welden, Winselots baasje.

Peter Malaise

‘Er staat een paard in de gang, ja ja een paard in de gang.’ Iedereen kent wel de carnavals-hit van André Van Duin. Maar in Woonzorgcentrum Ter Gauwen stond er letterlijk een paard in de gang. En in de lift, en op de kamer. Zelfs de cafetaria werd aangedaan.

“Winselot is een Amerikaans minipaard”, zegt Carine Van Welden van Hof te Ruitegem. “De schofthoogte is 83 centimeter en het paardje is gewend aan kinderen. Ik breng er soms de kleinkinderen mee naar school. Anny Vande Catsyne vroeg me of ik het zag zitten om eens met het paardje naar het rusthuis te gaan. Ik ging op bezoek om te testen, maar het viel allemaal zo goed mee dat we doorgingen. We bezochten mensen op hun kamer, of in de gemeenschappelijke ruimtes. De mensen fleurden echt op. We deden een viertal kamers aan, die mensen keken eerst heel raar op, je krijgt niet elke dag een paard op bezoek. Henri ligt al lang te bed, hij kon Winselot strelen en aaien en genoot zichtbaar.”

“Om naar de kamers te gaan op het tweede hebben we de lift genomen, Winselot schrok zelfs even toen hij in de grote spiegel keek. Hij dacht dat er nog een paard stond. Om rond te lopen heeft hij speciale schoentjes aan. Die komen uit Amerika, want je vindt geen paardenschoenen in ons land.”

“Paarden hebben een therapeutische werking”, legt Carine uit. “Als je stress hebt, of verdriet, of gewoon nood aan een knuffel, paarden zorgen dat je rustig wordt. Je ziet de mensen een glimlach krijgen, en daarvoor doe ik het. Ik ga zeker nog terug naar Ter Gauwen.”

OCMW-voorzitter Anny Vande Catsyne is heel tevreden met het bezoek. “Alle bewoners vonden het super. Het zal zeker niet bij die eerste keer blijven. Je zag iedereen lachen en opleven. En het paard was ook heel proper, we hadden niks van vuil. Je zag zelfs niet dat het op bezoek was geweest. Zo proper, met die speciale paardensloefjes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen