Direct naar artikelinhoud

Hoe je kunt sparen zonder in te boeten op comfort

Hoe je kunt sparen zonder in te boeten op comfort

Een Vlaming op de drie zegt op het einde van de maand onvoldoende over te houden om te kunnen sparen. Dat onrustwekkende cijfer blijkt uit een enquête van vacature.com. Voor een aantal van hen zal het moeilijk zijn om daar iets aan te veranderen, maar voor sommigen kan een goede aanpak ervoor zorgen dat ze toch een (aardig) spaarpotje kunnen aanleggen, zonder in te boeten op comfort.

Spaar in het begin van de maand

Psychologisch kan het van belang zijn om al in het begin van de maand een beetje geld opzij te zetten, bijvoorbeeld via een automatische spaaropdracht, in plaats van te wachten wat er overschiet op het einde van de maand.  Dat heeft alvast het voordeel dat u kritischer omgaat om uw uitgaven.   

Hier vind je alvast een simulator die je vertelt hoeveel dit na verloop van tijd opbrengt. Hou een realistisch doel voor ogen, zodat je niet ontmoedigd wordt en weet waarvoor je aan het sparen bent. 

Als je de gespaarde bedragen minstens acht jaar kunt missen, kun je ook opteren voor een tak21-spaarverzekering. Een aantal van die formules werken met hoge instapbedragen, maar bij een aantal andere is die drempel voor een groot publiek haalbaar.

Geef minder uit

Uitgaven beperken hoeft niet altijd een pijnlijke operatie te zijn: het is mogelijk om te besparen zonder in te boeten aan comfort. Hoe? 

Kies bij de bank voor een gratis zichtrekening.
 
Kies het ziekenfonds dat voor uw concrete situatie de beste verhouding tussen kosten en voordelen heeft.

Koop huismerken in de supermarkt. Het prijsverschil met de A-merken is opgelopen tot 90%.

Koop tijdens de solden al je eindejaarsgeschenken op voorhand. 

Speur het internet af om te kijken waar je het goedkoopst de zaken die je wil kopen kan scoren. Misschien is het goedkoper om online te bestellen en alleen de dingen aan te kopen die u echt nodig heeft. 

Als je  naar de winkel gaat, neem dan alleen cash geld mee. Dan kom je niet in de verleiding om meer uit te geven. Met een bankkaart is dat makkelijker. 

Belangrijk is ook een goed zicht te hebben op de uitgaven. Noteer uw vaste uitgaven voor voeding, kleding, nutsvoorzieningen, verzekeringen, ontspanningen.  Dan ziet u beter waar eventuele onevenwichten zitten. Of zaken waarvoor u veel betaalt, terwijl u ze weinig of niet gebruikt.

Lees ook:

- Eén op de drie Vlamingen spaart meer dan 250 euro per maand
- Hoe haalt u een extra opbrengst uit uw spaargeld
- Eén vijftienjarige op de acht heeft onvoldoende financiële kennis

Bron: Spaargids.be