© Inge Kinnet

© Geert Van de Velde

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Alle vrijwilligers op Graspop gescreend door politie

Vrijwilligers die deze zomer een handje toesteken op de grote Belgische festivals worden allemaal op voorhand door de politie gescreend. De FOD Binnenlandse Zaken vraagt enkel een screening van vrijwilligers die belast zijn met bewakingsactiviteiten, maar zowel Pukkelpop, Graspop als Rock Werchter sturen standaard álle namen door naar de lokale politie. Op Graspop, dat vandaag start, werd een tiental vrijwilligers geweerd.

rust

Na de aanslagen in Parijs en Brussel stuurde minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het voorjaar van 2016 een omzendbrief naar de Belgische festivals met extra veiligheidsmaatregelen. Naast een strengere toegangscontrole en verhoogde waakzaamheid sprong vooral de screening van de vrijwilligers in het oog.

Voortaan moesten alle vrijwilligers die belast waren met bewakingsopdrachten op voorhand door de lokale politie worden gescreend. Wie in het verleden in contact kwam met het gerecht wegens onder meer wapenbezit, terreur of het verhandelen van drugs, zou voortaan worden geweigerd.

Een jaar na die omzendbrief blijken de Belgische festivals een serieuze stap verder te gaan. Zowel Pukkelpop, Graspop als Werchter sturen de namen van álle vrijwilligers op voorhand door naar de lokale politie, ook de gegevens van mensen die bijvoorbeeld de drankstandjes bemannen en dus geen bewakingsactiviteit uitoefenen. Wie in het nabije verleden werd veroordeeld voor onder meer verboden wapendracht, maakt daardoor geen kans meer om te helpen op de festivals.

In Dessel, waar vandaag Graspop begint, werd een tiental mensen geweigerd. Op een totaal van enkele duizenden medewerkers een kleine minderheid dus. “Het zijn de politie en de burgemeester die bepalen wie wordt geweerd”, klinkt het bij de organisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER