© hbvl

"Vaak komen aandelen iets te duur naar de beurs. Wie geduld heeft kan ze later meestal goedkoper oppikken"

Het is al voorgevallen dat een student wil weten op welke beurs een bepaald aandeel noteert. Hij heeft dan heel wat tijd gestopt in opzoekwerk om het betreffende aandeel te vinden in de koerstabellen. Maar dat werk bleek tevergeefs. Het bedrijf waarnaar hij op zoek was stond namelijk niet op de beurs.

Pascal Paepen

Van de miljoenen ondernemingen die er zijn is uiteindelijk maar een beperkt aantal beursgenoteerd. Die aandelen kan je als belegger eventueel kopen. Maar wie aandelen wil van, bijvoorbeeld, Aldi, Lidl of Ikea, kan dat niet. Die bedrijven staan niet op de beurs. Was dat wel het geval, dan had ik er allang een pakketje aandelen van gekocht. Wie bij Colruyt of Delhaize winkelt, kan eventueel wel aandelen kopen van zijn favoriete supermarkt. Die zijn wel beursgenoteerd.

Op Euronext Brussel, de beurs van Brussel, kan u aandelen kopen van ruim 140 bedrijven. Sinds gisteren is die beurs een aandeel rijker: Balta. De West-Vlaamse producent van vloerbekleding verkocht namelijk 15,4 miljoen aandelen aan het grote publiek. Wie intekende kon de aandelen kopen aan 13,25 euro per stuk. Maar de vroege vogels hebben nog niet veel plezier beleefd aan hun belegging. Op de beurs daalde het aandeel meteen tot 12,25 euro en nadien zelfs tot 11,60 euro. Dat is 12,5 procent lager dan de intekenprijs. Een ramp? Neen. Beleggen doe je altijd voor de lange termijn.

En toch prijs ik me gelukkig dat ik de aandelen niet kocht. Geluk gehad? Jawel, maar er zit ook een strategie achter. Ik teken namelijk zelden in op nieuwe beursintroducties. Vaak komen aandelen immers iets te duur naar de beurs. Wie geduld heeft kan ze later meestal wat goedkoper oppikken. Balta is een goed voorbeeld, maar ook Snap, het Amerikaanse bedrijf van de bekende app Snapchat. Dat bedrijf kwam in maart naar de beurs. Belgische beleggers die er snel bij wilden zijn, konden het aandeel kopen aan de eerste beurskoers (24 dollar). Maar dinsdag kon je hetzelfde aandeel al kopen aan 18,10 dollar.

De media laten zich steeds weer vangen. Ze besteden veel aandacht aan nieuwe beursintroducties, wat door (nieuwe) beleggers vaak foutief begrepen wordt als een aanbeveling om te kopen. Wie zijn huiswerk maakt, treft op diezelfde beurs pareltjes aan die al tien, twintig jaar, of veel langer, beursgenoteerd zijn. Die aandelen zijn vaak veel goedkoper. Laat u dus als belegger niet te gauw verleiden door een nieuwe beursintroductie. Op een uitzondering na, zijn de aandelen doorgaans wat te duur. Desalniettemin willen we het management van Balta oprecht feliciteren met de beursgang. Hoe meer keuze voor de belegger, hoe beter. Hopelijk slaagt Balta er in om op termijn waarde te creëren voor zijn nieuwe aandeelhouders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer