Leerling die inbrak in school om examenvragen te stelen was dag voordien ook al betrapt op spieken

© fvv

Drie leerlingen van de Gentse school BenedictusPoort zijn woensdag opgepakt nadat uit beelden van een net geplaatste bewakingscamera bleek dat ze de nacht daarvoor examenvragen hadden gestolen. “Eén van de jongeren was dinsdag betrapt op spieken, waarna we de camera geïnstalleerd hebben”, zegt algemeen directeur Dirk Flamant.

blg

De feiten gebeurden in de nacht van dinsdag op woensdag in de school in de Gentse deelgemeente Ledeberg, zegt woordvoerster An Schoonjans van de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. “Bij de inbraak in de school hebben drie jongeren examenvragen gestolen. Er werden twee meerderderjarigen en één minderjarige opgepakt. De twee meerderjarigen verschijnen vandaag voor de procureur, die onmiddellijk maatregelen kan opleggen. De minderjarige verschijnt voor de jeugdrechter. Voor het overige kunnen we geen details geven over het onderzoek.”

Lees hier het hele verhaal

Link

Het is nog niet duidelijk of er een link is met een gelijkaardige inbraak vorige maand in de school. Daarbij werden twee andere meerderjarige leerlingen op heterdaad betrapt door de politie. De jongeren verschenen al voor de rechtbank en riskeren een werkstraf of een celstraf, maar de uitspraak valt in die zaak pas volgende week.

“Op dit moment is er geen aantoonbare link tussen de twee gevallen”, zegt algemeen directeur Dirk Flamant. “Nu was het doelgericht naar het lokaal waar de examenvragen liggen, terwijl de vorige keer de leerlingen in de leraarskamer en in andere lokalen betrapt werden.” De twee leerlingen werd toen preventief geschorst en zijn intussen uitgesloten. Ook de drie nieuwe verdachten zijn voorlopig geschorst.

Spieken

De nieuwe feiten werden vastgelegd op een bewakingscamera. “Eén van de jongeren was dinsdag betrapt op spieken”, zegt Flamant. “Hij zei dat hij een examen had zien liggen op het secretariaat en dat hij er even naar gekeken had. Dat vonden wij zeer vreemd, want er is altijd iemand aanwezig op het secretariaat en het spiekbriefje bevatte de antwoorden van het examen zelf. Die zou de jongen nooit allemaal geweten hebben, indien hij enkel het eerste blad van een examen had zien liggen.”

De directie besliste daarop om extra maatregelen te nemen. “We hebben alle examens op één plaats gelokaliseerd en een extra camera in dat lokaal geplaatst. Die nacht al hebben ze ingebroken. Ze zijn via het raam binnengekomen en dan zijn ze via een sleutel het secretariaat binnengegaan. De vraag is hoe ze aan de sleutels van het secretariaat geraakt zijn, want daarvan zijn heel weinig sleutels in omloop”, zegt algemeen directeur Dirk Flamant.

Woensdag werd al een nieuw slot geplaatst op de deur van het secretariaat. De school is van plan op termijn alle sloten te veranderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen