Direct naar artikelinhoud
Brand Londen

Hoofd Londense politie hoopt dat dodental brand onder de 100 blijft

Hoofd Londense politie hoopt dat dodental brand onder de 100 blijft
Beeld REUTERS

Premier May kondigde gisterenavond "een diepgaand onderzoek" aan naar de brand, maar dat kan mogelijk maanden in beslag nemen, meent politiecommissaris Stuart Cundy. Tijdens een persconferentie liet hij zich ontvallen dat hij hoopt dat het aantal slachtoffers niet stijgt tot "een getal van drie cijfers".

Hij vreest ook dat sommige slachtoffers waarschijnlijk nooit meer geïdentificeerd kunnen worden. Dat het dodental nog zal stijgen, staat voor de politie vast. Behalve zeventien doden vielen er in de 24 etages tellende torenflat ook bijna tachtig gewonden. Van hen liggen er nog 37 in een ziekenhuis.

Eerder vandaag zeiden de autoriteiten in Londen "werkelijk niet te weten" hoeveel doden er precies zijn gevallen in de flat die woensdag door een grote brand werd getroffen. Volgens brandweerchef Dany Cotton ligt nog een onbekend aantal slachtoffers in het zwartgeblakerde gebouw. Gevreesd wordt dat het dodental, dat donderdag steeg van twaalf naar zeventien, in de komende dagen sterk zal stijgen als de hele flat is doorzocht.

Er zijn zo'n tachtig gewonden. Van hen bevinden zeventien zich nog in kritieke toestand. Brandweerlieden zijn inmiddels ook tot in de gangen van de hoogste etages doorgedrongen. De torenflat uit 1974 heeft 24 verdiepingen. Volgens Cotton kan de brandweer nog altijd niet de hele flat doorzoeken. Delen van de randen van het gebouw zijn niet veilig. Vandaag wordt opnieuw naar de stabiliteit van het pand gekeken. 

Het flatgebouw in Londen waar gisteren een enorme brand uitbrak.Beeld EPA

Als het helemaal veilig is, kan verder onderzoek ook op die plekken worden gedaan, aldus Cotton. De centrale structuur is overigens stabiel. Het smeult hier en daar nog wel vanwege de hitte. Het is volgens Cotton nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de oorzaak. De politiebaas van Londen, Stuart Cundy, benadrukte donderdag dat niets erop wijst dat de brand werd veroorzaakt door een terreurdaad.

Daklozen

De brandweer was nog de hele nacht met veel materieel aanwezig op de rampplek. De flat in de wijk Kensington loopt geen gevaar in te storten. Dit zeiden specialisten die de restanten hebben onderzocht. Bij het begin van de brand was even de vrees dat de torenflat zou instorten.

De grote aantallen mensen die tot laat nog kwamen kijken, werden door de brandweer op flinke afstand gehouden, onder meer omdat er voortdurend grote stukken puin van het gebouw vielen.

De bewoners die dakloos zijn geworden, worden voorlopig ondergebracht in een nabijgelegen noodopvang in een groot sportcomplex

De bewoners die dakloos zijn geworden, worden voorlopig ondergebracht in een nabijgelegen noodopvang in een groot sportcomplex. De brandweer heeft in totaal 65 bewoners gered uit de woontoren. Van de gewonden verkeren er twintig nog in kritieke toestand.

Britse premier May ontmoet brandweerlieden

De Britse premier Theresa May ontmoette vandaag brandweerlieden en plaatselijke bewoners bij het flatgebouw Grenfell Tower. Het bezoek van de premier was privé: journalisten waren niet welkom. In een eerder verspreide verklaring zei May dat ze "diep bedroefd was door het tragische verlies van mensenleven".

Premier Theresa May in gesprek met brandweerchef Danny Cotton.Beeld AFP

Ook Koningin Elizabeth II bracht hulde aan de hulpdiensten en aan de lokale gemeenschap voor de hulp die ze boden bij de brand. "Mijn gedachten en gebeden zijn bij de gezinnen die geliefden verloren hebben in de brand in Grenfell Tower en bij de vele mensen die nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen", zei de koningin in verklaring. "Prins Philip en ik zouden hulde willen brengen aan de dapperheid van de brandweerlieden en medewerkers van andere nooddiensten die hun leven riskeerden om anderen te redden." De koningin vond het ook "hartverwarmend" te zien hoe "vrijwilligers de slachtoffers van dit vreselijke gebeuren ongelooflijk genereus te hulp kwamen".

Twitter bericht wordt geladen...