Direct naar artikelinhoud

Noorwegen raadt nieuwe locatie aan voor monument slachtoffers Breivik

Het eiland Utoya, waar Anders Breivik zes jaar geleden 69 slachtoffers maakte.

Een nationaal monument ter herdenking van de 77 mensen die gedood werden bij de dubbele aanslag in 2011 door de rechtse terrorist Anders Behring Breivik, zou bij een kade moeten komen die uitzicht geeft op het eiland waar 69 slachtoffers vielen. Dit heeft een Noorse overheidsinstantie vandaag geconcludeerd.

De kade maakte integraal deel uit van de gebeurtenissen van 22 juli 2011, zei Statsbygg, het directoraat van openbare bouwwerken en eigendommen. Een veerboot die tussen het vasteland en het eiland Utoya vaart, gebruikt de kade, en deelnemers van het jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij werden vandaar naar het kamp gebracht. Het was ook daar dat Breivik inscheepte, verkleed als politieagent.

De meeste van de 69 slachtoffers waren jongeren. Eerder waren acht mensen gedood bij een bomaanslag op regeringskantoren in Oslo.

Het rapport werd vandaag aan Jan Tore Sanner voorgesteld, een regionale minister. Hij verwacht dat de regering deze zomer een beslissing neemt.

De kade was in februari voorgesteld door de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij en de nationale steungroep voor de nabestaanden van de slachtoffers, in een poging een aanslepend dispuut over de locatie beslechten.