© TOMPA

Nederlanders van kasteel van Wimmertingen krijgen vijf jaar cel voor miljoenenoplichting

Ze moeten elk vijf jaar achter de tralies, de Nederlandse voormalige eigenaars van het imposante kasteel van Wimmertingen (Hasselt). De Fries Andries P. (57) en zijn Den Haagse vriendin Adrienne B. (57) stonden terecht voor witwaspraktijken, valsheid in geschriften en oplichting. De twee sloegen een gat van zo’n 4 miljoen euro, dat moeten ze nu elk terugbetalen. Hun handlangers kwamen er iets goedkoper vanaf, met celstraffen die variëren tussen 6 en 12 maanden en geldboetes tot 3.000 euro.

Shauni Deferm

Het onderzoek, gevoerd door de financiële sectie van de federale gerechtelijke politie van Tongeren, belandde in een stroomversnelling nadat er een klacht tegen het koppel werd neergelegd. De speurders ontdekten vrij snel dat het duo, beiden actief in de vastgoedwereld in Nederland, rijke particulieren en banken om de vingers wond om leningen en kredieten in handen te krijgen. De procureur schilderde hen af als ware meesteroplichters: “Alles wat door hun handen ging, was vals.” Zo lieten ze een notaris met valse documenten geloven dat er geen hypotheek rustte op hun onroerende goederen wanneer ze deze van de ene vennootschap naar de andere doorsluisde. Op die manier konden ze hun gronden en gebouwen tegen een nakend faillissement beschermen. Handlangers, die ook terechtstonden, hielpen hen met het opstellen van deze nepvennootschappen.

Puzzelstukjes

Een van de stromannen, een uitbater van een viswinkel, sprak tijdens de zitting in mei over een vriendendienst. “We kwamen op hun kasteel, we gingen samen uit eten, ze reden met Porsches en Bentleys… alle puzzelstukjes uit hun verhaal leken te kloppen. Ze stelden zo rijk te zijn dat er me niets kon overkomen. Ik ben naïef geweest maar ik vertrouwde ze”, klonk het bij de man. De twee Nederlanders zochten doelbewust naar mensen die ze probleemloos rond hun vingers konden winden. Zo probeerden ze zelfs enkele daklozen voor hun kar te spannen. “Ze lieten hen in hun kasteel wonen. Die mensen moesten als tegenprestatie optreden als strofiguren”, legde het OM uit. Gelden die ze op die manier losweekten, werden witgewassen door de aankoop van luxeauto's en vastgoed.

Bonnie en Clyde

In 2012 viel de politie binnen in het kasteel. Daar namen agenten zo’n 150.000 euro, twee Porsches, een BMW 730, enkele waardevolle schilderijen en peperdure antiek in beslag. Ook het oplichterduo werd in de boeien geslagen, maar ondertussen zijn ze terug op vrije voeten. “Speurders troffen er valse stempels van de kamer van koophandel, blanco documenten en valse hoofdingen aan”, aldus de procureur. Op die manier konden ze heel wat investeerders, banken en notarissen om de tuin leiden. Bonnie en Clyde, een vergelijking die meermaals te horen was tijdens de zitting in Tongeren.

4 miljoen

De rechter veroordeelde het duo elk tot een opsluiting van vijf jaar en een geldboete van 6.000 euro. Ze kregen ook een beroepsverbod van tien jaar. De rechter verklaarde voor zowel Andries P. als Adrienne B. een bedrag van ruim vier miljoen aan witwasgeld verbeurd. Omdat geen van beide hoofdbeklaagden kwam opdagen tijdens de zitting, werd de onmiddellijke aanhouding bevolen. Maar voorlopig is er geen enkel spoor meer van de twee meesteroplichters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer