Direct naar artikelinhoud
Brexit

Officieel: brexitgesprekken gaan maandag van start

Officieel: brexitgesprekken gaan maandag van start

De gesprekken over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de brexit, gaan maandag zoals gepland van start. Dat is EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier met de Britse regering overeengekomen, meldt die laatste op haar website.

Er bestond sinds de Britse verkiezingen vorige week onduidelijkheid of de startdatum van 19 juni nog een realistische optie was. Premier Theresa May riep de vervroegde verkiezingen uit om een sterker mandaat in de brexitonderhandelingen met Europa te krijgen, maar verloor in de plaats daarvan haar absolute meerderheid in het parlement. Gesprekken met de Noord-Ierse partij DUP, die May nodig heeft voor een meerderheid, zijn bovendien nog niet afgerond.

Maar de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zullen nu toch maandag starten, zo is zopas bevestigd na een gesprek tussen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en brexit-minister David Davis. "Na gesprekken in Brussel zijn beide partijen overeengekomen dat de formele onderhandelingen volgens artikel 50 op maandag 19 juni kunnen starten", zegt de Britse regering.

Onderhandelaars van beide partijen voerden deze week al technisch overleg over het format van de complexe onderhandelingen. Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni vorig jaar in een referendum voor de brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten. Tegen 29 maart 2019, exact twee jaar later dus, moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de echtscheidingsvoorwaarden en de toekomstige relaties uittekenen.