Twaalf jaar cel geëist tegen man die brand stichtte bij aanrander zusje

© RR.

De openbare aanklager vorderde donderdag twaalf jaar effectieve celstraf tegen Stacy D.C. uit Haacht. De man stond terecht omdat hij eind november 2016 brand stichtte in een woning in Rijmenam. In dat huis woonde de man die lang geleden het zusje van Stacy seksueel had misbruikt.

tdk

In de Brughoevestraat in Rijmenam woonde een man die jaren geleden zijn toenmalig buurmeisje Olga - de zus van Stacy - had misbruikt. De feiten lieten een diepe indruk na op Olga. Het meisje zocht later een uitweg in drugs. Vorig jaar werd haar lichaam uit het kanaal in Vilvoorde gehaald. Grote broer Stacy kon het misbruik en de dood van zijn zus niet verwerken. Dat de dader van de zedenfeiten op zijn zus ondertussen veroordeeld was, was voor hem onvoldoende.

Messen en klauwenhamer

In de vroege ochtend van 25 november 2016 zakte hij af naar Rijmenam. Volgens het openbaar ministerie was de man dronken en had hij eerst een bezoek gebracht aan het graf van zijn zus. “De eerste keer had hij de moed niet om de bewoner, die lag te slapen, iets aan te doen. Later op de nacht keerde hij terug naar het huis en sloop de slaapkamer van de man binnen. Hij had messen en een klauwhamer bij zich maar ook nu kon hij de man niet om het leven brengen. Hij verliet de slaapkamer en stichtte op drie plaatsen in de woning brand met aanmaakblokjes”, zei de openbare aanklager.

LEES OOK. Wraak genomen op ex-buurman omdat die zijn pas overleden zus zeventien jaar geleden aanrandde

De bewoners konden de vlammen uiteindelijk zelf doven en kwamen er met de schrik vanaf. “Maar de voorbedachtheid is zeker bewezen. Stacy verklaarde later dat hij het lot alles zou laten bepalen: of de bewoners zouden omkomen of niet in de brand. Voor mij is er sprake van moordpoging. Hij wist dat er mensen lagen te slapen en het gebouw was uitgerust met houten plafonds. De rook en het roet had de slachtoffers fataal kunnen worden.” Tegen de man werd twaalf jaar cel geëist.

Vaderfiguur

Advocaat Gregory Hendrickx schetste tot in detail hoe het zover kunnen komen is. “Mijn cliënt heeft zich altijd over zijn zusje ontfermd. Hij was een soort vaderfiguur voor haar. Dat hij haar dood niet kunnen voorkomen heeft, heeft hem enorm aangegrepen. Dat kon hij niet verwerken”, zei de raadsman.

“Hij had al een hele poos niet gedronken maar die bewuste nacht ging hij helemaal door het lint. Hij dronk meer dan tien halve liters bier. En dat was de trigger. Maar na de feiten was hij enorm opgelucht dat hij de dood van de bewoners niet op zijn geweten heeft.”

Voor de verdediging was er ook geen sprake van moordpoging. “Omdat hij totaal geen plan had en handelde onder invloed van alcohol.”

De rechtbank velt over twee weken een vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen