Koningin Mathilde spreekt Verenigde Naties toe over oorlogskinderen

© BELGA

Koningin Mathilde heeft bij de Verenigde Naties in New York het belang benadrukt van de sociale re-integratie en psychosociale rehabilitatie van kinderen die getroffen werden door gewapende conflicten. De koningin brengt in New York een werkbezoek aan de VN samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De koningin is erevoorzitter van het VN-kinderfonds Unicef. De problematiek ligt haar nauw aan het hart, zei ze. De koningin wees op een recent rapport van Unicef, waaruit blijkt dat bijna 250 miljoen kinderen momenteel in plaatsen verblijven die door gewapend conflict zijn getroffen. “Fysieke gevolgen van gewapende conflicten zijn duidelijk en kunnen genezen”, zei ze tijdens een panelgesprek. “Emotionele wonden echter zijn niet altijd zichtbaar en kunnen veel langer of zelfs altijd blijven.

Kinderen die dergelijke traumatische situaties meemaakten, hebben speciale hulp nodig, “vooral psychosociale steun, lang nadat het gewapend conflict is geëindigd”, aldus de koningin. “Vaak hebben ze jarenlang de kans niet gehad naar school te kunnen gaan.” Volgens de koningin hebben ze dan ook onderwijsprogramma’s nodig op maat van hun specifieke noden en de ontwikkeling van hun vaardigheden.

“Onderzoek toont aan dat efficiënte re-integratieprogramma’s voor kinderen niet alleen cruciaal zijn voor hun eigen welzijn, maar ook een kritieke factor zijn voor duurzame vrede en veiligheid”, aldus de koningin. “Op een manier zijn zulke programma’s een preventieve maatregel en een instrument om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken.”

Koningin Mathilde was ‘keynote speaker’, minister Reynders moderator. Dit event op hoog niveau was georganiseerd door België samen met het bureau van Leila Zerrougui, de speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten.

België kandidaat voor zetel in Veiligheidsraad

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft daarnaast in New York de Belgische campagne gelanceerd voor een zetel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad, in 2019 en 2020. Hij hield daarvoor maandagavond een toespraak in aanwezigheid van koningin Mathilde, de VN-ambassadeurs en de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.

België had zich al langer kandidaat gesteld voor een zitje in de Veiligheidsraad als niet-permanent lid, voor 2019-2020. Met een toespraak tijdens een receptie maandagavond op een boogscheut van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in het Amerikaanse New York, zette Reynders die Belgische ambitie kracht bij.

De minister gaf wat meer duidelijkheid bij het logo van de campagne, die het motto ‘Consensus smeden, bouwen aan vrede’ draagt. “De duif van vrede en de pen van akkoorden”, klonk het. “België zal er een erezaak van maken naar alle landen en partners te luisteren, dialogen te houden en opvattingen te wisselen”, zei hij.

Een van de belangrijkste prioriteiten voor België is het respect en de promotie van mensenrechten, “essentieel voor de waardigheid van elk individu en om vreedzame samenlevingen in stand te houden”. “Dit is onze eerste lijn van verdediging tegen gewelddadig extremisme en terrorisme”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen