© hbvl

“Ze schendt al jaren wet op de privacy”

De oppositie in Houthalen-Helchteren eist het ontslag van schepen van Burgerlijke Stand Myriam Bellio (sp.a). De elf gemeenteraadsleden beweren dat ze de privacygegevens van de inwoners misbruikt om 65-jarigen te verrassen met een bloemetje en om jubilarissen te feliciteren. “Onzin”, zo vindt de schepen zelf. “We gebruiken daarvoor eigen lijsten.”

Roel DAMIAANS/Toon ROYACKERS

Naar jaarlijkse traditie deelt ’t Cabaljon, de socio-culturele vereniging van de lokale s.pa, rode rozen uit aan alle 65-plussers in de wijk Houthalen-Oost. “Om dat te kunnen doen, moet Bellio natuurlijk over persoonsgegevens beschikken”, zegt onafhankelijk oppositielid Geert Gerits. “Vanuit haar job als schepen van Burgerlijke Stand mag ze privacygegevens opvragen. Bijvoorbeeld wanneer de overheid de bevolking wil aansporen om deel te nemen aan een darmkankeronderzoek. Dan kan de gemeente zo alle vijftigplussers aanschrijven. Maar persoonlijke gegevens zoals de leeftijd en het adres mogen uiteraard niet misbruikt worden voor partijpolitieke belangen. En dat is wat schepen Bellio gedaan heeft, anders kan je niet overal gaan aankloppen bij alle 65-plussers. Dat is een flagrante overtreding van de privacywetgeving en dat kan zelfs juridische gevolgen hebben.”

Jubilarissen

Ook onafhankelijk oppositielid Peter Timmermans deelt die mening. “We horen klachten van zowel ambtenaren op de burgerlijke stand als van burgers. Schepen Bellio is ook verantwoordelijk voor de huldiging van huwelijksjubilarissen in onze gemeente. Maar ook daar duikt ’t Cabaljon systematisch op om een speech te houden en om een boeket bloemen te overhandigen. Omdat die feesten vaak in besloten kring worden gehouden, is niet iedereen opgezet met die ongenode gasten. Ook hier kan de aan de sp.a gelinkte vereniging aanwezig zijn als ze de persoonlijke gegevens van de jubilarissen kent. En dus ook hier overtreedt de schepen de privacywetgeving voor persoonlijke politieke belangen, want de wijk Houthalen-Oost ligt pal in haar kiesgebied. Ze doet dit trouwens al enkele jaren.”

Eigen lijst

Sinds 2011 deelt ’t Cabaljon zo’n duizend rode rozen per jaar uit aan de 65-plussers van Houthalen-Oost. Acht leden van oppositiepartijen S&D, Vlaams Belang en N-VA, en de drie onafhankelijke gemeenteraadsleden eisen daarom het ontslag van de schepen. Die vraag zal volgende week op de gemeenteraad gesteld worden.

Maar schepen Myriam Bellio begrijpt de kritiek helemaal niet. “Ik deel inderdaad rozen uit. En we gaan met veel plezier de jubilarissen in onze gemeente feliciteren”, reageert ze. “We worden trouwens altijd heel hartelijk onthaald. En neen, we halen die persoonsgegevens helemaal niet bij de gemeente. Dat mag ook niet, en ik moet als schepen het goede voorbeeld geven. Met onze vereniging houden we die lijsten gewoon al jaren bij. Moeilijk is dat niet, want ik ken zelf al een groot deel van de inwoners van Houthalen-Oost. Vaak zijn mensen juist teleurgesteld als we niét langskomen. Maar dan vullen we onze lijsten weer aan. En zijn er mensen die het niet waarderen? Goh, prima. Dan kunnen we ze altijd weer uit de lijst schrappen. Wat we doen, is helemaal niet onwettelijk. Het is gewoon een leuke traditie die al decennia meegaat. Mag ik er trouwens aan herinneren dat ook oppositiepartij S&D bloemen uitdeelt aan vrijwilligers? Hoe komen zij eigenlijk aan die gegevens? Voor mij geen probleem, hoor. Zo lang ze maar de wet op de privacy niet schenden.”