© tab

Extreme droogte in Vlaanderen: “Gebruik drinkwater alleen om te drinken”

Het is “extreem droog” in Vlaanderen, zegt een nieuw droogterapport. De grondwaterstand is “historisch laag” omdat er al maanden veel te weinig neerslag valt. En ook de rest van deze maand zal het amper regenen. Dus roept AquaFlanders, de koepel van watermaatschappijen, op om drinkwater alleen te gebruiken waarvoor het dient. “Om te drinken. Niet om het gazon te besproeien.”

jesse van regenmortel

Geen plastic zwembad meer laten vollopen voor de kinderen. De sprinkler op het gazon geen overuren laten draaien. En de auto niet meer wassen met een overdaad aan water.

“Er dreigt nog geen acuut drinkwatertekort, maar het grondwater staat erg laag en ook de aanvoer van oppervlaktewater lijdt onder de droogte. Dan is spaarzaamheid echt wel aangewezen”, zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de koepel van Vlaamse watermaatschappijen.

In de warmte die nu al weken aanhoudt, gebruiken we immers extra veel water. Terwijl het al erg droog was. Hoe droog precies, dat blijkt uit het nieuwe droogterapport. “Momenteel is het in heel Vlaanderen zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar”, staat er te lezen. “Zeker sinds eind vorig jaar is zich een droge situatie aan het opbouwen die acuut geworden is door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en een droog begin van juni.”

Historisch laag

Nog volgens het rapport was de grondwaterstand in mei in driekwart van Vlaanderen “laag voor de tijd van het jaar en op meer dan de helft van de locaties historisch laag”. En in de komende weken wordt “nagenoeg geen neerslag voorspeld en zal de droge situatie zich verder ontwikkelen”.

“Elke warme dag zonder regen maakt de grond meer dor”, zegt weerman Frank Deboosere. “En het is inderdaad nog niet gedaan. Er komen een paar onweders aan in Namen en Limburg, maar in het westen van het land blijft het droog.”

West-Vlaanderen

© Thijs Pattyn

Dus nemen ze harde maatregelen in het westen. Ook gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé riep gisteravond op om spaarzaam om te springen met water. Maar vooral: hij vaardigde een verbod uit voor de boeren in het IJzerbekken – grofweg tussen Nieuwpoort, De Panne en Diksmuide – om hun gewassen nog te besproeien met water uit de waterlopen. Dat verbod geldt veertien dagen.

De kusttoeristen zullen hun tanden kunnen poetsen, maar heel wat boeren in de polders van de Westhoek zullen niet anders kunnen dan hun gewassen te laten verkommeren. En het zag er al niet best uit voor de Vlaamse boeren. “Deze droogte is meer dan problematisch”, zegt landbouwexpert Luc Busschaert. “Dit begint te lijken op de historisch hete zomer van 1976. Toen werd tot de helft minder geoogst dan normaal. Zo ver zijn we nog niet, maar als het de komende veertien dagen écht niet regent, gaan we daar voor bepaalde teelten ook naartoe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER