Van der Maelen: ‘Dat meerderheidspartijen afkoopwet promoten, is ongehoord’

Dirk Van der Maelen © Belga Image

Meer dan duizend mensen en bedrijven mochten hun vervolging de voorbije zes jaar afkopen, zo meldt de krant De Tijd, en dat leverde de staat bijna een half miljard euro op. SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen betwist dat cijfer en reageert scherp.

De Tijd schrijft dat op basis van een rondvraag die de procureurs-generaal voor de Kazachgate-commissie hebben uitgevoerd bij de openbaar aanklagers. Tussen 14 april 2011 en 31 december vorig jaar werden 1.006 schikkingen getroffen met mensen en bedrijven die verdacht werden van misdrijven. In 952 gevallen hebben de verdachten alle overeengekomen bedragen betaald. De schikkingen brachten de Belgische staatskas ruim 464 miljoen euro op, aldus de krant. De openbaar aanklagers kregen 102,5 miljoen euro, de fiscus 323 miljoen euro. In sociale fraudezaken ging amper 137.000 euro naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Er werd 4,1 miljoen euro betaald aan andere benadeelden en er werd ruim 37 miljoen euro aan vermogensvoordelen teruggegeven.

Tussen 2 juni en 31 december 2016, nadat het Grondwettelijk Hof besliste dat de wet ongrondwettelijk was, gebeurden er 38 schikkingen. Nochtans hadden de procureurs-generaal aan alle openbaar aanklagers gevraagd te wachten tot minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de wet had aangepast. De procureurs-generaal stellen dat die schikkingen al waren onderhandeld voor de uitspraak van het Grondwettelijk Hof en dat alle schikkingen aan een rechter zijn voorgelegd.

Ook in de ‘verdachte periode’ tussen 14 april en 11 augustus 2011 hebben elf schikkingen plaatsgevonden, toen de wet nog bijgeschaafd moest worden, maar onder anderen de miljardair Patokh Chodiev zijn vervolging mocht afkopen.

Kritiek

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A), voorzitter van de onderzoekscommissie Kazachgate, betwist het cijfer van 464 miljoen euro. ‘Het is maar 100 miljoen euro. De rest zijn ontdoken belastingen die ze gewoon teruggeven aan de fiscus’.

De Vlaamse socialist is een virulente tegenstander van die wet omdat die een vorm van klassenjustitie zou hebben ingevoerd. Het bericht over de opbrengst van die wet is hem blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten. In een forse reactie schiet hij met scherp op de ‘lobbymachine die de afkoopwet in stand wil houden’.

Daarnaast vindt Van der Maelen het ‘ongehoord’ dat ‘de meerderheidspartijen zonder enige kritische reflectie meegaan in die redenering en de minnelijke schikking blijven promoten’. Wellicht doelt hij daarmee op N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote, die eveneens in de onderzoekscommissie zetelt. Hij wijst er in De Tijd op dat de opbrengst van de wet bewijst dat die ook voordelen heeft. ‘We mogen ze niet zomaar afschaffen want er zijn al veel zaken mee opgelost die anders door procedurekwesties slecht waren afgelopen’, aldus Degroote.

Voor Van der Maelen is de enige vraag die telt ‘hoeveel jaar gevangenisstraf rijke fraudeurs de voorbije jaren al afgekocht hebben, en of we als samenleving die vorm van klassenjustitie aanvaarden voor een prijsje van 20 miljoen euro per jaar’.

Partner Content