Jambon betreurt exit verlenging aanhoudingstermijn: "Ongelooflijk dat ze is weggestemd"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betreurt ten zeerste dat er geen verlenging van de aanhoudingstermijn tot 72 uur komt. "Ongelooflijk. Er zijn hoorzittingen in het parlement gehouden, er zijn specialisten komen zeggen dat ze die verlenging echt wel nodig hadden. Maar de Kamer heeft er anders over beslist", reageert hij aan VRT Nieuws

De Kamer heeft gisteren het voorstel om de aanhoudingstermijn op te trekken van 24 uur tot 72 uur in het geval van terreurdossiers weggestemd. Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 tegen, dat is onvoldoende voor de nodige tweederdemeerderheid. Exit verlenging dus. Een jammer zaak, vindt Jambon. "Het is heel nipt weggestemd, ik geloof maar met een stem verschil of zo."

Toch geeft Jambon het voorstel niet zonder boe of ba op. "We zullen nu kijken of we een formule kunnen voorstellen die minder verregaand is, bijvoorbeeld naar 48 uur, en of daar wel een tweederdemeerderheid voor te vinden is. Spijtig dat dit nipt is, maar we zullen verder zoeken naar wat wel mogelijk is."

Metsu: "Het was niet goed genoeg. 65 procent is geen 66 procent"

Ook N-VA-Kamerlid Koen Metsu, die tegelijk voorzitter van de bijzonder commissie terreurbestrijding is, reageert teleurgesteld op de beslissing van de Kamer. "Het was niet goed genoeg. 65 procent is geen 66 procent."

"Alle experts in onze hoorzitting, op één na, zeiden dat 24 uur té weinig was. Een deel kon zich vinden in 48 uur, maar er waren er ook heel wat die vragende partij waren voor nog 24 uur extra voor terreurdossiers omdat we de complexiteit van zulke dossiers niet mogen onderschatten."

"Wie zijn die experts? Het OCAD, de federale gerechtelijke politie, het collega van procureurs-generaal, kortom de mensen die er op het terrein mee moeten werken. Ik kan niet begrijpen wat je daar tegen kan hebben. Het zijn niet wij, de wetgevende macht, die zeggen: "Het wordt 72 uur", maar justitie zelf die kan zeggen dat ze nog 24 uur extra nodig hebben."

Vlaams Belang steunde de meerderheid, maar Filip Dewinter liet wel uitschijnen dat er beloftes gemaakt werden in ruil voor de stem van de partij. "Fauwekul", benadrukt Metsu. "Beloftes zijn er absoluut niet gemaakt, met niemand. Beloftes maak je niet als het over veiligheid gaat."

Meest gelezen