“Extreme droogte in Vlaanderen, besproei uw gazon niet”: hoe zit dat in Limburg?

We kampen met een extreme droogte, waardoor het iedereen afgeraden wordt om nog met leidingwater het gazon te besproeien. In West-Vlaanderen gaan ze zelfs nog een stap verder: daar vaardigde gouverneur Carl Decaluwé een verbod uit voor de boeren in het IJzerbekken om hun gewassen te besproeien met water uit de waterlopen. Maar hoe zit dat in Limburg? Moeten we bang zijn dat er straks geen druppel water meer uit onze kraan komt?

mige

“Alles heeft te maken met de manier waarop drinkwater gemaakt wordt”, steekt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep, van wal. “In Limburg maken we alleen maar drinkwater op basis van grondwater, daar heeft de droogteperiode minder impact op. Je moet hierbij een onderscheid maken tussen ondiepe grondwaterlagen en diepere putten. Op de ondiepe lagen heeft de droogte een invloed, maar nog geen dramatische. De diepere putten hebben nog veel langer nodig vooraleer extreme weersomstandigheden zoals deze droogte een invloed hebben.”

“In de Westhoek maken ze gebruik van oppervlaktewater, daar is de impact wel erg voelbaar. Waarom wij in Limburg grondwaterlagen aanwenden? Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is er de beschikbaarheid. Grondwater is veel beter afgesloten tegen directe evoluties op klimaatvlak. Daarnaast is dit water eenvoudiger te zuiveren en van betere kwaliteit.”

Paniek?

Moeten de Limburgers dan niet panikeren? “Voorlopig is er inderdaad geen reden tot paniek. Het klopt dat de waterpeilen lager liggen, maar ze hebben geen gevaarlijk niveau bereikt. Het heeft ook niet alleen met de hitte van de afgelopen dagen te maken. Als we de cijfers bekijken zien we dat we sinds juli 2016 een neerslagtekort hebben opgebouwd van 273 liter per vierkante meter. Van de laatste elf maanden waren er tien droger dan gemiddeld in Vlaanderen.”

Toch betekent dat niet dat we allemaal maar moeten beginnen sproeien met leidingwater. “Dat raden we sowieso altijd af. Leidingwater dient om te drinken. Weet je, je gazon zal er misschien even wat minder fraai uitzien, maar na een fikse regenbui is dat zo weer hersteld. We weten overigens ook niet wat de komende maanden ons nog zal brengen qua weer”, besluit De Schepper.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer