Scandalitis over Brusselse mandaten: ook MR in het vizier

Er blijven nieuwe verhalen opduiken over riante vergoedingen die Brusselse politici opstrijken voor hun mandaten in verschillende raden van bestuur. En niet alleen bij de PS, maar ook bij de MR. Een groep PS-militanten is intussen met een operatie "Schone handen" gestart, waarmee ze af willen van de scandalitis die de partij plaagt.
Universitair Ziekenhuis Brugmann in Schaarbeek

Vorige week moest burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta ontslag nemen omdat ze zich jarenlang rijkelijk vergoed hadden via Samusocial, de vzw die instaat voor de daklozenopvang in Brussel. Ze kregen zitpenningen voor vergaderingen die volgens velen wellicht niet eens hebben plaatsgevonden.

Het lijkt niet te stoppen bij Samusocial. Er zijn vragen gerezen over de vzw de Brusselse Keukens, die maaltijden bereidt en levert aan crèches, scholen, rusthuizen, ziekenhuizen en op administratieve diensten van OCMW's. Verschillende politieke mandatarissen blijken daar zitpenningen te ontvangen, oppositiepartij Groen vraagt zich af of het nodig is dat er zoveel politieke bestuurders nodig zijn.

Tot nu kwam vooral de PS in het vizier, maar ook andere partijen worden genoemd. Bruzz, de koepel van Vlaams-Brusselse media, achterhaalde dat Christophe Pourtois, OCMW-raadlid en lid van MR, vorig jaar minstens 100.000 euro bruto verdiend zou hebben met allerlei mandaten. Onder meer bij Brusselse Woningen, bij het universitair ziekenhuis Brugmann en de Brusselse ziekenhuiskoepel UZC.

De Morgen en Het Laatste Nieuws namen vandaag de Brusselse ziekenhuizen onder de loep en konden achterhalen dat niet alleen Pourtois een hoge vergoeding opstrijkt voor zijn diverse zitjes daar, maar ook zijn partijgenoot Alain Nimegeers. Ook Pascale Peraïta (PS), die vorige week dus moest opstappen als voorzitster van het OCMW, wordt genoemd. De saga is nog niet ten einde.

"PS van binnen uit hervormen"

Bij de PS ijveren militanten intussen opnieuw voor een vernieuwing van de partij. Zij hebben genoeg van de vele schandalen van de jongste maanden, Samusocial in Brussel, maar ook de Publifin-affaire in Wallonië eerder dit jaar. Ze hebben een groep opgericht, "Groupons nous et demain", een regel uit de Internationale, het strijdlied van de socialisten.

De beweging is nog maar enkele dagen geleden opgericht, intussen hebben al een tweehonderdtal PS'ers de beginselverklaring ondertekend. Het merendeel zijn militanten, al duiken ook de namen van lokale, regionale en federale verkozenen op. Ze willen geen putsch plegen tegen de PS-top, klinkt het.

"Het gaat niet om een interne opstand binnen de partij", zegt woordvoerder Stéphane Laloux. "Het doel is om de verontwaardiging bij de leden om te zetten in iets constructiefs, om de partij van binnen uit te hervormen."

Na het Publifin-schandaal kondigde PS-voorzitter Elio Di Rupo al aan dat hij maatregelen zou nemen tegen de uitwassen van de mandaten. Enkele dagen geleden liet hij weten dat er op 2 juli een bijzonder congres gehouden zal worden.

Meest gelezen